Wijziging Wet dieren biedt hoop voor huisdieren

DEN HAAG – In navolging van de Tweede Kamer stemde de Eerste Kamer de afgelopen week in met het aanpassen van de Wet dieren. De Partij voor de Dieren had daartoe drie voorstellen ingediend, die nu in beleid worden omgezet. Heel goed nieuws, vinden wij! De wijzigingen zijn gericht op het verbeteren van het welzijn van de dieren in de veehouderij, maar de huisdieren kunnen hier ook van profiteren. Met een duidelijke wet kan er per 2023 strenger opgetreden worden tegen systematische misstanden in de commerciële huisdierenhandel en bij verwaarlozing van huisdieren.

Voorstellen

De Partij voor de Dieren diende dit voorjaar drie voorstellen in om de Wet dieren te wijzigen:

  1. Dieren mogen niet meer worden aangepast aan het systeem, maar het systeem moet worden aangepast aan het dier. Concreet betekent dit dat dieren niet meer verminkt mogen worden door snavels en hoorns te kappen of tenen en staartjes af te snijden. Ook mogen ze niet meer gehouden worden in een huisvestingssysteem waarin ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen.
  2. Dieren moeten beschermd worden tegen stalbranden.
  3. Er kunnen fokbeperkingen worden opgelegd als het dierenwelzijn in gevaar komt (bijvoorbeeld bij een hittegolf, zodat de stallen niet te vol raken).

Huisdieren

De aanpassing van de Wet dieren zal een enorme impact hebben op de intensieve veehouderij. Een systeemverandering is daar broodnodig, want het dierenleed is niet te overzien. Naast de productiedieren hebben huisdieren mogelijk ook profijt van de wetswijziging. Per 1 januari 2023 mag de huisvesting het natuurlijke gedrag van dieren niet meer beperken. Dit is een aanscherping van het besluit Houders van dieren, dat met termen als voldoende ruimte en onnodig lijden op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Nu er een verbod wordt opgenomen in de Wet dieren zelf, komt er meer duidelijkheid over wat er wel en niet mag. Dat is met name relevant voor handhavers in de veehouderij en in de commerciële handel en fokkerij.

Zorgen

De Sophia-Vereeniging vindt dat dieren naar hun aard met mensen moeten kunnen leven. Wij juichen het toe dat er meer aandacht is voor het natuurlijke gedrag van dieren. Tegelijkertijd roept de nieuwe wet veel vragen op. In de media worden bedenkingen geuit over de hond die niet meer aangelijnd zou mogen worden en over een tuin vol dartele cavia’s. Maar voor huisdiereigenaren verandert er nauwelijks iets: wie goed voor dieren zorgt en ze regelmatig de mogelijkheid biedt om het natuurlijke gedrag uit te oefenen, hoeft zich geen zorgen te maken. Wel kan er met de nieuwe wet zometeen strenger opgetreden worden tegen systematische misstanden in de commerciële huisdierenhandel en bij verwaarlozing.

Uitvoerbaarheidsonderzoek

Minister Schouten heeft aangekondigd dat ze gaat onderzoeken wat de consequenties zijn van de nieuwe wet, of deze botst met Europese regelgeving en hoe er concreet invulling aan gegeven kan worden. “De wet is heel open geformuleerd’’, zegt ze. “Daarbinnen moet je kijken wat wel en wat niet kan.” Zo is het volgens Schouten lastig te bepalen wat nu precies natuurlijk gedrag is, zeker bij gedomesticeerde dieren. Voor de zomer zal de minister een brief aan de Kamer sturen, waarna een debat volgt. Wij pleiten voor een daadkrachtig uitvoeringsplan dat het welzijn van zowel productiedieren als huisdieren significant verbetert.