Hond op de grond eenzaam
26 augustus 2024
> Nieuws

Wereld Hondendag: aandacht voor eenzame honden

Vandaag, 26 augustus, is het Wereld Hondendag. In Nederland is de hond een geliefd huisdier, maar ook hier gaat er nog veel mis. Denk aan de malafide handel, doorgefokte rashonden, maar ook het leed achter onze voordeur. Veel eigenaren zijn weinig thuis en talloze honden komen nauwelijks buiten, waardoor de omgang met andere honden wordt beperkt. De dieren lijden hier enorm onder: sociaal contact met soortgenoten en met het baasje is een fundamentele behoefte. Om dit dierenleed te voorkomen, vragen wij op Wereld Hondendag extra aandacht voor eenzaamheid bij honden.  

Wat is Wereld Hondendag?

Wereld Hondendag wordt elk jaar gevierd op 26 augustus. Op deze dag zetten we alle honden in het zonnetje en brengen we hondenwelzijn onder de aandacht. Deze dag werd in 2004 in het leven geroepen door dierenrechtenactivist Colleen Paige. Dit jaar vieren we dus voor het twintigste jaar op rij Wereld Hondendag.

Eenzaamheid bij honden

Maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een hond. Een groot deel van deze honden leeft in een sociaal ongezonde situatie. De dieren lijden, maar dit wordt vaak niet herkend. Heb jij een hond? Kijk dan uit voor de volgende valkuilen en voorkom eenzaamheid:

  • Laat je hond geen lange periode alleen
    Je hond langer dan vier uur alleen laten, is volgens deskundigen nooit oké. In een ideale situatie zou een hond nooit alleen, zonder zijn roedel, moeten zijn. Dat is voor een hond volstrekt onnatuurlijk. In de realiteit zal bijna iedere hond af en toe even alleen zijn. De eigenaar moet boodschappen doen, werken of heeft een verjaardag. De hond kan helaas niet altijd mee. Wil jij weten hoe je een hond leert even alleen te zijn?
  • Zorg dat je hond regelmatig in contact komt met andere honden
    Tijdens contact met andere honden kan je hond zijn natuurlijk gedrag vertonen. Alleen onder honden, zonder invloed van mensen, is een hond écht hond. Een mensenroedel weegt nooit helemaal op tegen de relaties die honden onderling hebben. Heeft jouw hond moeite met andere honden? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.
  • Zorg dat je jouw hond écht ziet
    Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Honden richten zich van nature sterk op samenwerking en communicatie. Ze verwachten dit ook van de baas. Als je er bent maar niet op de juiste manier met je hond communiceert of als je onvoldoende samen doet, raakt de hond gefrustreerd, gestrest en kan eenzaamheid ontstaan. Wil je dit voorkomen? Geef je hond dan veel aandacht en verdiep je in zijn eigen manier van communiceren. Honden zijn slim; speel daar op in. Creëer een interessante omgeving die past bij jouw dier. Spelletjes, uitdagingen: wees samen een team!

Help jij ons mee op Wereld Hondendag om aandacht te vragen voor eenzaamheid bij honden? Bestel de Sophia EenzaamheidsFlyer en ontvang 20 flyers voor slechts €1,50. Wil je op een andere manier helpen? Dat kan ook! Met een gift, hoe klein of hoe groot ook, kunnen wij nóg meer (potentiële) hondeneigenaren bereiken. Namens alle honden: hartelijk bedankt!