Wat zeg ik? Hondentaal voor kids

De afgelopen maand verscheen het boek Wat zeg ik? Hondentaal voor kids. Onze SnuffelVrijwilliger Myrna Stork schreef dit spannende verhaal om kinderen meer te leren over de hondentaal. Daarmee sluit het boek perfect aan op het Sophia SnuffelCollege, dat bijdraagt aan een veilige en respectvolle omgang met honden en angst voor honden vermindert. Wij laten Myrna graag aan het woord om te vertellen over haar boek, dat verkrijgbaar is in onze giftshop.

Wat zie ik?

Wij hebben twee grote, lieve honden. Eentje is bekend bij de Sophia-Vereeniging, want zij staat samen met mij voor de klas voor het Sophia SnuffelCollege! Heel leuk natuurlijk, maar het hebben van honden is ook een grote verantwoordelijkheid en je wil er niemand mee tot last zijn. Daarom heb ik ook echt stevig geïnvesteerd in hun opvoeding. Ik heb ze bijvoorbeeld aangeleerd dat ze in hun mand blijven liggen als de bel gaat, zodat degene die aanbelt geen hartverzakking krijgt van het enthousiaste welkomstcomité. Niet iedereen zit namelijk op een hond te wachten. Ze zijn geen honden gewend, vinden ze spannend of zijn er zelfs bang voor.

Ik was zelf vroeger ook niet altijd fan van honden. Mijn moeder vertelde ooit dat ik als peuter in de kamer op de grond zat toen plotseling de hond van de buren kwam binnenrennen. Gelukkig ging het goed, maar ik was er kennelijk zo van geschrokken dat ik een jaar lang panisch was voor elke hond, tamme cavia of piepkleine hamster. Ik ging zelfs spontaan huilen als we langs de etalage van de dierenwinkel liepen. Het is goed gekomen, maar wat zonde dat de eigenaar zijn hond niet tegenhield voordat hij naar binnen stormde.

Om niemand tot last te zijn met mijn honden scan ik tijdens het wandelen voortdurend de omgeving. Wat zie ik? Wie loopt daar? Hoe is die andere hond? Komt er bijvoorbeeld een drukke hond aan die hoog in zijn energie zit, dan houd ik mijn jongste hond dicht bij me. Hij heeft daar namelijk moeite mee. Zie ik een hond waarvan ik het karakter niet vertrouw? Dan draai ik direct om en neem ik een andere route. Net zo makkelijk! Dit klinkt misschien vermoeiend, maar het is eigenlijk gewoon gewenning. Door als hondeneigenaar te anticiperen en goed te timen, kunnen veel vervelende situaties met honden voorkomen worden.

Wat doe ik?

Nare situaties of zelfs bijtincidenten voorkomen, begint dus bij de hondeneigenaar. Maar helaas gaat dat lang niet altijd goed. Gelukkig kun je zelf ook een hoop doen om gevaar voor te zijn. Daarvoor moet je hondentaal kunnen herkennen.

Vorig jaar kwam er iemand bij ons thuis langs voor een aankoop op Marktplaats. De vriendelijke vrouw had haar zoontje meegenomen. Hij bleek een groot hondenliefhebber en begon te stralen toen hij onze honden zag. Hij was alleen erg onzeker. Waren deze grote honden wel te vertrouwen? Ik legde hem uit hoe hij ervoor kon zorgen dat ze niet zouden opspringen. En hoe ze braaf naar hem zouden luisteren. Ik vertelde hem dat het verstandig is om kalm te blijven en niet druk te gaan bewegen. De jongen wilde alles leren om met onze honden om te durven gaan. Zijn zelfvertrouwen groeide bij elke nieuwe regel die hij toepaste. Zo ontstond het idee om een kinderboek te schrijven over de hondenregels. Wat doe ik als ik een hond tegenkom? Hoe leer ik honden begrijpen en hoe voorkom ik dat er een gevaarlijke situatie ontstaat?

Wat zeg ik?

Wat zeg ik? Hondentaal voor kids is een spannend kinderboek over een jongen, Bas, die ook gek is op honden. Hij kent alle honden in de buurt en laat ze ook vaak uit. Maar dan gebeurt er iets bijzonders, waardoor zijn leven op zijn kop staat. Kent hij de honden wel echt zo goed? Wat proberen ze hem te zeggen? Daar gaat hij in dit avontuur achter komen.

Achterin het boek staat een overzicht van de hondenregels met duidelijke illustraties. Veel kinderen die (een beetje) bang zijn voor honden kunnen de informatie uit dit boek goed gebruiken, omdat ze vaak niet weten wat hondengedrag betekent en wat ze moeten doen. Meer kennis zal hun zelfvertrouwen vergroten, waardoor de angst afneemt. Maar het boek is zeker ook geschikt voor kinderen die honden gewend zijn, net als de hoofdpersoon Bas. Want hoe beter zij de lichaamstaal begrijpen en respecteren, hoe kleiner de kans dat het mis gaat.

Myrna Stork

Myrna Stork
Auteur van Wat zeg ik? Hondentaal voor kids

Wat zeg ik? Hondentaal voor kids is geschreven voor alle kinderen van 5 tot 9 jaar die wel eens met honden te maken hebben. Het is prachtig vormgegeven, met een harde kaft en vrolijke illustraties van Marja de Bruijn. Het bevat 96 pagina’s en de tekst is geschreven in een dyslexievriendelijk lettertype. Het boek is zeker ook geschikt om voor te lezen thuis of in de klas, bijvoorbeeld als aanvulling op het Sophia SnuffelCollege. Wat zeg ik? Hondentaal voor kids is tevens verkrijgbaar als E-book en als luisterboek.