hond buiten
5 augustus 2024
> Blog

Veilig wandelen met je hond in de zomer

Met mooi weer is het heerlijk om te gaan wandelen met je hond. Lekker naar het bos, het strand of ergens gaan zwemmen in een natuurplas. Maar hoe zorg je ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt? En waar moet je allemaal op letten?

Let op de hitte

Allereerst is het belangrijk dat je let op de hitte. Honden krijgen het snel warm en kunnen minder goed afkoelen dan wij. Hitte kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor je viervoeter. Op warme zomerdagen is het verstandig om je hond rustig in de koelte van het huis te laten. Maak overdag geen grote en inspannende wandelingen. Bewaar deze wandelingen voor in de koele ochtend of avond. Overdag kun je wel kleine korte rondjes doen. Kies vooral voor schaduwrijke routes.

Verder is het belangrijk dat je op heet asfalt en zand let. Asfalt en zand kan gloeiend heet worden in de zon, waar honden snel hun pootjes aan kunnen verbranden. Dit is geen pretje! Test het asfalt door je hand hier tien seconden op te leggen. Doet het pijn? Dan is het ook te heet voor jouw maatje.

Zorg er hiernaast voor dat je altijd water voor je hond meeneemt. Neem bijvoorbeeld een fles water mee met een (opvouwbaar) waterbakje. Las ook regelmatig een drinkpauze in.

Veilig zwemmen

Is jouw hond een echte waterrat? Laat hem dan lekker afkoelen in het water als hij er zelf zin in heeft. Maar let wel op! Niet elk water is geschikt voor honden. Houd rekening met de volgende punten:

  • Is het water veilig en schoon? Warm, stilstaand water kan blauwalg, botulisme of leptospirose bevatten. Dit is levensgevaarlijk voor je hond. Laat je hond hier dan ook absoluut niet in zwemmen. Controleer hier van te voren of het water schoon is. Let ook op eventuele waarschuwingsbordjes bij het water.
  • Is er sterke stroming in het water? Sterke stromingen in rivieren of in de zee kunnen erg gevaarlijk zijn. De hond kan worden meegesleurd en verdrinken. Zeker als het veel heeft geregend, kunnen de stromingen sterker zijn dan normaal.
  • Mogen honden zwemmen in het desbetreffende water? Niet in elk water zijn honden toegestaan. Check het hier van tevoren. Zorg er wel voor dat je ‘zwemwater’ bij de kenmerken aanklikt.
  • Kan je hond zelfstandig uit het water komen? Sommige wateren kunnen erg steile oevers hebben, waardoor je hond niet meer op de kant kan komen.
  • Laat je hond niet gelijk in koud water springen. De watertemperatuur is vaak een stuk lager dan de luchttemperatuur. Zo’n snelle temperatuurschommeling kan gevaarlijk zijn. Laat je hond liever eerst even langs de kant met de pootjes door het water lopen en giet wat water over hem heen. Daarna kan je viervoeter lekker een verfrissende duik nemen.
  • Laat je hond geen zwemwater drinken. Dit water kan bacteriën en parasieten bevatten, waar je hond ziek van kan worden. Zeewater is erg zout. Hapt jouw hond veel in het water? Of zwemt hij graag met een bal of stok rond? Let dan op dat het dier niet te veel water binnenkrijgt. Dit kan namelijk leiden tot een watervergiftiging. Heeft je hond de volgende symptomen: verzwakking, lusteloosheid, braken, bleke slijmvliezen, extreem kwijlen, verwijde pupillen en toevallen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.
  • Houd je hond altijd onder toezicht tijdens het zwemmen!
  • Is er onweer? Laat je hond absoluut niet in het water. Het is levensgevaarlijk om bij onweer in open water te zijn.
  • Spoel je hond na het zwemmen af met schoon water. Op deze manier voorkom je dat er algen, zout, parasieten en vuil achterblijft in de vacht van de hond. Neem ook een handdoek mee om de hond droog te maken. Droog ook voorzichtig de oren en oorschelpen af om oorontsteking te voorkomen.

Grasaren

In de zomer zijn grasaren volop aanwezig, dit is oppassen geblazen. Grasaren kunnen gevaarlijk zijn voor je hond. Het zijn scherpe graszaden die je maatje lelijk kunnen verwonden, met ernstige gevolgen. Ze komen vooral voor in de periode van juni tot en met augustus. De aren zijn voornamelijk aanwezig in bermen en grasvelden die (bijna) niet gemaaid worden. Maar ze kunnen ook voorkomen tussen stoeptegels en langs muren.

Controleer je hond in de zomer na een wandeling altijd op grasaren. Let er op of je harde stekels voelt of sporen van grasaren ziet. Vooral bij honden met lang haar is het belangrijk om goed te controleren. Hiernaast is het belangrijk dat je plekken vermijdt waar veel grasaren aanwezig zijn. Ga niet op veldjes met wild gras wandelen en maai het gras in je tuin regelmatig.

Wil jij weten hoe je kunt herkennen of je huisdier een grasaar heeft? En wat je moet doen bij een grasaar? Lees dan het blog over grasaren.

Teken

Ook teken zie je veel in de zomermaanden. Teken zijn bloedzuigende parasieten die wat weg hebben van een spin. Ze verschuilen zich in gras of in hoge struiken en zodra er een dier of mens langsloopt, hechten ze zich vast in de huid van de gastheer. Hierna zuigen ze zich vol met bloed. Tijdens het bloedzuigen kunnen de teken gevaarlijke ziektes overbrengen.

Het voorkomen van tekenbeten is dan ook belangrijk. Zo zijn er diverse tekenwerende middelen verkrijgbaar. Denk aan druppels, sprays, tekenbanden en tabletten. Belangrijk: overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je een middel gaat gebruiken en gebruik nooit een middel dat niet voor honden bestemd is. Hiernaast is het verstandig om je hond dagelijks te controleren op teken, vooral in de periode van maart tot en met oktober. Dit kun je doen door de vacht door te kammen en met je handen te voelen of je een klein bobbeltje voelt. Controleer het dier vooral op de warme plekken, zoals achter de oren, op het hoofd, in de oksels, tussen de huidplooien, rond de hals en nek en tussen de tenen.

Wil jij weten hoe je moet handelen als je huisdier een teek heeft? En welke ziektes deze parasieten kunnen overbrengen? Kijk op onze pagina over teken.

Broedseizoen

In de periode van maart tot en met juli is het belangrijk dat je als hondeneigenaar rekening houdt met het broedseizoen. In deze periode komen er jonge vogeltjes uit het ei en worden er reetjes, konijntjes, vosjes, etc. geboren. Loslopende honden kunnen deze dieren ernstig verstoren. Bij dreigend gevaar verlaten de dieren hun jongen of het nest. Waardoor de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Tevens lopen de jonge diertjes en eieren het risico om opgegeten te worden.

Ga je in een natuurgebied wandelen? Houd je dan ook echt aan de regels die daar gelden. De regels zijn te vinden op de borden bij het natuurgebied of op de websites van de terreinbeheerders. Is het gebied tijdelijk niet toegankelijk voor honden? Ga er dan ook niet in. Zijn honden alleen toegestaan als ze aangelijnd zijn? Lijn je hond dan aan. Op deze manier zorgen we samen voor de Nederlandse natuur en beschermen we de biodiversiteit!

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker