Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Administratief kantoorvrijwilliger gezocht
18 oktober, 2024
DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat het kabinet maatregelen neemt om de prijsstijgingen bij dierenklinieken tegen te gaan. Maar liefst vier moties daartoe werden gisteren aangenomen. Voor veel mensen is de dierenarts onbetaalbaar geworden, waardoor huisdieren ernstig lijden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat grote buitenlandse investeringsmaatschappijen dierenartspraktijken overnemen en absurd hoge prijzen vragen. Bovendien valt diergeneeskundige zorg onder het hoge btw-tarief, omdat huisdieren als een luxe worden gezien. Wij zijn ontzettend blij dat aan onze oproep gehoor wordt gegeven om in te grijpen, want het is onacceptabel dat er op deze manier geld wordt verdiend aan dierenleed.
Dierenvrienden die het met ons eens zijn, kunnen onze petitie voor lagere dierenartskosten ondertekenen. De teller staat inmiddels op meer dan 57.000 handtekeningen. Daarmee kunnen we het kabinet stimuleren om snel maatregelen te nemen.
Al sinds 2015 zetten wij ons in tegen dierenleed als verdienmodel. Zo pleiten we onder meer voor een btw-verlaging, want de dierenarts hoort niet in de ‘luxe’ tariefgroep van 21%. Helaas is die verlaging nog steeds niet mogelijk vanwege de Europese btw-richtlijn. Desondanks werd er deze week toch een motie ingediend voor een belastingverlaging. Een teken dat we niet alleen staan in ons standpunt dat de staat geen geld zou moeten verdienen aan dierenleed.
De afgelopen jaren kwam er nog een probleem bij: grote buitenlandse investeringsmaatschappijen nemen massaal dierenartspraktijken over, ze verhogen de prijzen en hebben vaak een monopoliepositie, met name in de spoedhulp. Daardoor worden eigenaren gedwongen om ‘s nachts en in het weekend naar een commercieel dierenziekenhuis te gaan dat absurde bedragen rekent. De winst gaat naar de aandeelhouders, ten koste van de dieren. Ondertussen neemt de werkdruk in de praktijken toe, vanwege een schrijnend tekort aan dierenartsen. Een toenemend aantal dierenartsen besluit daarom te stoppen, anderen laten zich inlijven door een van de grote ketens om de druk te verlichten en meer financiële zekerheid te hebben.
Om deze zorgwekkende ontwikkelingen een halt toe te roepen, werden door PvdD, PVV en SP vier moties ingediend:
Het is geweldig dat deze moties zijn aangenomen door de Tweede Kamer, want het is onacceptabel dat dierenleed commercieel wordt ingezet. Om de minister te stimuleren hier prioriteit aan te geven, roepen wij alle huisdiereigenaren op om onze petitie te ondertekenen. Inmiddels hebben al bijna 57.000 dierenvrienden hun steun betuigd. Daarmee kunnen we aantonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor maatregelen om medische zorg voor huisdieren weer betaalbaar te maken.
Met onze campagne om de dierenartskosten te verlagen, willen we ernstig dierenleed voorkomen. Daarnaast is het voor ons een principekwestie: er moet streng opgetreden worden tegen partijen die dierenleed als commercieel verdienmodel gebruiken. Tegelijkertijd ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij (potentiële) eigenaren. In onze voorlichtingscampagnes roepen wij op om geen huisdier aan te schaffen als er niet genoeg geld is om de dierenarts te betalen. Hoe fijn het gezelschap van een dier ook is: de behoefte van de eigenaar mag nooit ten koste gaan van het dierenwelzijn. Wie al een huisdier heeft, adviseren wij om geld achter de hand te houden of een huisdierverzekering af te sluiten. Want de dierenarts brengt nou eenmaal kosten met zich mee, die flink kunnen oplopen als er specialistische zorg nodig is.