Tips voor huisdieren en vuurwerk

vuurwerk
  • Zorg dat je dier in zijn vertrouwde omgeving is. Laat hem niet alleen. Dat betekent dus dat je thuis zal moeten blijven.
  • Zorg dat je dier een veilig plekje in huis heeft waar hij altijd z’n toevlucht naar kan nemen. Het liefst een plekje dat het dier zelf al opzoekt als hij rust zoekt.
  • Straf of negeer je dier nooit bij een angstige reactie. Blijf zelf rust uitstralen en reageer normaal en kalm.
  • Zoekt je dier steun? Geef die gerust. Kat op schoot, hond een extra knuffel als hij dat fijn vindt.
  • Ben terughoudend met kalmerende medicijnen. Overleg altijd met je dierenarts. Sommige middelen verdoven je dier wel maar het gehoor blijft normaal. Ze worden nog steeds angstig maar kunnen niet meer goed reageren.
  • Sluit gordijnen, rolluiken of andere raambekleding. Het dempt het geluid van buiten. Ook de lichtflitsen zijn minder of niet meer zichtbaar.
  • Zet een film aan op de tv of zet muziek op en houd lampen aan. Het leidt af van de geluiden en het licht buiten.
  • Zorg voor afleiding door leuke dingen te doen zoals spelen.

Honden

  • Laat je hond aangelijnd (liefst een tuigje) uit zodat hij niet kan ontsnappen als hij schrikt van een knal.
  • Laat de hond op oudejaarsavond op tijd uit.

Katten

  • Houd je kat binnen. Vergeet het kattenluikje niet te sluiten.
  • Is je kat gechipt en zijn je gegevens juist geregistreerd? Dan zijn jullie in ieder geval sneller te herenigen mocht de kat toch naar buiten glippen en in paniek niet meer thuiskomen.

Konijnen en knaagdieren

  • Zorg bij konijnen en knaagdieren voor genoeg materiaal om een holletje te kunnen maken.
  • Als je konijnen buiten verblijven, dek het verblijf dan deels af met een dikke deken om het geluid en licht te dempen maar hou wel een opening voor ventilatie en waardoor ze naar buiten kunnen kijken.

Bereid je voor

Met een goede voorbereiding kan veel leed voorkomen worden. Een leuke tijd wordt Oud & Nieuw voor de meeste dieren waarschijnlijk nooit. Maar een stukje minder eng kun je het met goede vuurwerktraining vaak wel maken. Bij vuurwerktraining is het ontzettend belangrijk om op tijd te beginnen. Dus niet wanneer je de eerste knallen hoort. Maar na de jaarwisseling, als de dieren die bang waren hun vertrouwen hebben teruggewonnen. Onze hondengesdragsdeskundige geeft tips voor een honden vuurwerktraining. Deze tips kun je ook heel goed bij andere diersoorten toepassen. Op tijd beginnen en rustig opbouwen zijn essentieel.

Vuurwerktraining

“Het beste kan begonnen worden met zachte geluiden, zoals klapkauwgom. Ga met de hond spelen en laat een keer de kauwgum klappen, terwijl er gewoon doorgespeeld wordt. Als de hond hier helemaal aan gewend is, neem je een ballon. Laat het dier zien dat je hier iets lekkers in doet. Blaas de ballon een klein stukje op en prik er dan met een speld in, terwijl je zegt: “zoek dan!”. De hond zal op deze wijze ervaren dat het knalletje betekent dat er iets lekkers komt. Wanneer de hond gewend is aan het geluid, kan de ballon iets verder opgeblazen worden. Merkt u dat het wat minder gaat, doe dan een stapje terug.

hond bang vuurwerk

Voor een graadje moeilijker hebben we een klapperpistooltje nodig uit de speelgoedwinkel. Terwijl de ene persoon met de hond gaat spelen, schiet de ander een keer met het speelgoedpistooltje, het liefst in een ander vertrek. Let goed op de reactie van de hond maar speel gewoon door! Bij de volgende stap staat degene met het klappertjespistool in dezelfde kamer, maar wordt het geluid gedempt door bijvoorbeeld in een theedoek of kussen te schieten. Het belangrijkste bij dit gewenningsproces is dat er dagelijks en geduldig geoefend wordt. Later kan worden overgegaan tot het afspelen van een vuurwerk-cd die, in het begin heel zachtjes, aangezet wordt als de hond zijn eten krijgt. Dat werkt natuurlijk alleen als de hond graag eet. Veel succes!”

Heb jij vragen over hoe je jouw hondkatkonijn of knaagdier kan helpen met vuurwerkangst? Stel dan je vraag bij onze gratis spreekuren.

Consumentenvuurwerk aan banden

Om de jaarwisseling voor mensen (en dieren) veiliger te laten verlopen, heeft het kabinet besloten om consumentenvuurwerk aan banden te leggen.

Vanaf 1 december 2020 mogen de volgende artikelen niet meer worden verkocht aan/of afgestoken door consumenten:

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • enkelshotsbuizen (single shots);
  • vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

IK KLAP vuurwerkverbod

Algeheel vuurwerkverbod

De Sophia-Vereeniging is groot voorstander van een definitief en algeheel vuurwerkverbod. We steunen het wetsvoorstel Wet vuurwerkverbod van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat