Wat is een teek?

Teken zijn bloedzuigende parasieten die wat weg hebben van een spin. De beestjes worden actief bij temperaturen vanaf 7°C. Teken verschuilen zich in gras of in hoge struiken en zodra er een dier of mens langsloopt, hechten ze zich vast in de huid van de gastheer. Hierna zuigen ze zich vol met bloed. Tijdens het bloedzuigen kunnen de teken gevaarlijke ziektes overbrengen.

Teek vacht

Ziektes

De ziektes die teken met zich mee kunnen dragen zijn:

  • De ziekte van Lyme (borreliose) komt in Nederland voor en wordt veroorzaakt door een Borreliabacterie. Honden die deze ziekte hebben opgelopen, kunnen symptomen als lusteloosheid, kreupelheid, weinig eetlust en koorts laten zien. Tevens kan de huid rondom de bijtplek rood verkleuren, maar dit komt niet vaak voor. Bij katten is de ziekte van Lyme zeldzaam. Als een kat wel ziek wordt van deze bacterie, dan kunnen de volgende symptomen hierop duiden: lusteloosheid, koorts, nierproblemen en kreupelheid. Als jouw huisdier besmet is met de ziekte van Lyme, dan is het belangrijk dat er op tijd wordt gestart met een antibioticakuur. Op deze manier kun je blijvende schade of overlijden voorkomen.
  • Babesiose wordt bij honden veroorzaakt door de parasiet Babesia canis. De parasiet dringt de rode bloedcellen binnen en vernietigt ze. De symptomen: koorts, hoofdpijn, kortademigheid, bloedarmoede, roodbruine urine en soms plotselinge sterfte. Deze ziekte komt vooral in Zuid-Europese landen voor, maar ook besmetting in Nederland is mogelijk. Als er niet op tijd wordt ingegrepen bij deze ziekte, is de kans op overlijden hoog. Bij katten komt deze ziekte in Europa niet voor.
  • Ehrlichiose wordt bij honden veroorzaakt door de parasiet Ehrlichia canis. Net als bij babesiose dringt deze parasiet de bloedcellen binnen. De symptomen: koorts, lusteloosheid, bloedingen, gezwollen lymfeklieren, benauwdheid en gewichtsverlies. In principe komt deze ziekte niet in Nederland voor, maar door importhonden of honden die op vakantie zijn geweest, kan het wel. Zonder tijdige behandeling kan de hond overlijden. Bij katten is deze ziekte zeldzaam. Als een kat hier wel ziek van wordt, kunnen dezelfde symptomen als bij de hond optreden.
  • Anaplasma is een zeldzame ziekte en wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum. Besmetting bij honden heeft een tekort aan bloedplaatjes tot gevolg. Dit kan zich uiten in koorts, sloomheid, weinig eetlust, bloedingen, diarree, overgeven en soms kreupelheid. Bij besmetting is een medische behandeling belangrijk. Ook deze ziekte is zeldzaam bij katten. Als een kat wel ziek wordt, kunnen dezelfde symptomen als bij honden optreden.

Mijn huisdier heeft een teek. Wat nu?

Als jouw hond of kat een teek heeft, is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt verwijderd. Zo verklein je de kans op besmetting met ziektes. Gebruik voor het verwijderen een speciale tekentang, -schepje of -lasso. Mocht je dit niet hebben dan kan het ook met een pincet, maar dit heeft niet de voorkeur. Ook het verwijderen met de vingers wordt afgeraden. Hierbij is de kans namelijk groter dat de kop van de teek achterblijft in de huid. Let op: verdoof de teek absoluut niet met alcohol of olie. De teek zal hierdoor zijn maaginhoud uitbraken in de huid, wat ziektes kan veroorzaken.

Voor het juist verwijderen van een teek kunnen de volgende stappen worden gevolgd:

  • Haal de haren rondom de teek uit elkaar, zodat de teek duidelijk zichtbaar wordt.
  • Grijp de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid. Knijp hierbij niet in het lichaam van de teek.
  • Trek of draai de teek voorzichtig uit de huid. Dit verschilt per tekentang, -schepje of -lasso. Lees voor gebruik dan ook goed de gebruiksaanwijzing. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts.
  • Controleer of de kop van teek is losgekomen. Als de kop is blijven zitten zal deze eruit moeten zweren, net als bij een splinter. Hou de komende dagen goed in de gaten of de plek niet gaat ontsteken.
  • Desinfecteer (na verwijdering) de plek waar de teek heeft gezeten. Gebruik hiervoor 70% alcohol of jodium.
  • Noteer de datum waarop de teek verwijderd is en de plek van de tekenbeet.
  • Op de plek van de beet kan verdikking, roodheid of een korstje ontstaan. Dit verdwijnt meestal weer vanzelf. Vertoont je huisdier ziekteverschijnselen na een tekenbeet, neem dan altijd gelijk contact op met de dierenarts.

Mocht het zelf niet lukken om de teek te verwijderen, laat het dan doen door een dierenarts of paraveterinair.

Preventie

Het voorkomen van tekenbeten is belangrijk. Hiervoor kunnen verschillende maatregelen worden genomen. Er zijn diverse tekenwerende middelen verkrijgbaar. Denk aan druppels, sprays, tekenbanden en tabletten. Belangrijk: overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je een middel gaat gebruiken en gebruik nooit een middel dat niet voor jouw huisdiersoort bestemd is. Hiernaast is het verstandig om je hond of kat dagelijks te controleren op teken, vooral in de periode van maart tot en met oktober. Dit kun je doen door de vacht door te kammen en met je handen te voelen of je een klein bobbeltje voelt. Controleer je hond of kat vooral op de warme plekken, zoals achter de oren, op het hoofd, in de oksels, tussen de huidplooien, rond de hals en nek en tussen de tenen.

Wil jij meer tips voor je huisdier voor in de zomerperiode? Dwonload dan onze gratis Zomertips brochure via de onderstaande knop!

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat