Tienduizenden dieren kwijt of gevonden per jaar
Dat een dier in Nederland kwijt raakt, is minder zeldzaam dan je waarschijnlijk vermoedt. Alleen al bij Stichting Amivedi (een vrijwilligersorganisatie die vermiste en gevonden huisdieren in Nederland registreert) kwamen in 2020 ruim 47.000 vermissingsmeldingen binnen. Ook werden er ruim 30.000 dieren gevonden. In beide gevallen waren dit voornamelijk katten. 71% van de vermiste dieren werd teruggevonden, van slechts 34% van de gevonden dieren werd de baas teruggevonden.
Wees voorbereid: chip je dier!
Alleen al van de in 2020 bij Amivedi gemelde gevonden dieren, werd van meer dan 20.000 dieren de baas niet terug gevonden. En dit terwijl dit bij veel diersoorten heel goed voorkomen kan worden door het dier te chippen. Voor honden is dit inmiddels verplicht (lees meer over het verplicht chippen van honden), voor katten zouden wij dit ook graag zo zien (lees hier meer over het verplicht chippen van katten). Chip je dier, ook als hij normaal gesproken nooit vrij rondloopt. Want juist dieren die het niet gewend zijn hun weg naar huis terug te vinden, lopen kans om vermist te raken wanneer zij een keer buiten belanden.
Vergeet niet te registreren!
Het komt helaas nog heel vaak voor dat gechipte dieren worden gevonden waarvan de registratie niet bekend is of niet meer klopt. Het dier is van eigenaar veranderd of de contactgegevens zijn gewijzigd.
Krijgt het dier een nieuwe baas, ga je verhuizen, heb je een nieuw telefoonnummer of is het dier overleden? Vergeet niet om dit door te geven aan het registratiepunt waar jouw dier staat ingeschreven!
De kosten voor de registratie bij een databank lopen uiteen, dit komt omdat databanken zelf de prijs hiervan mogen bepalen. Je kunt uitgaan van kosten tussen de € 5,- en de € 15,-. Voor wijzigingen in de registratie (contactgegevens, nieuwe baas enz.) worden vaak ook kosten gerekend. Kom je er niet uit ? Dan kun je het altijd in overleg met je dierenarts of het asiel regelen.
Controleer de registratie van de chip via www.chipnummer.nl.
Dier kwijt, en nu?
- Meld de vermissing direct bij lokale dierenartsen, opvangcentra, het asiel, dierenambulance, de politie en landelijke registratie platforms zoals Amivedi en Mijn dier is zoek. Neem regelmatig contact met hen op om te kijken of ze iets gehoord hebben en om de vermissing actueel te houden.
- Controleer de registratie van de chip via www.chipnummer.nl en pas waar nodig aan.
- Maak een vermissingsposter (zelf, of met behulp van Amivedi of Mijn dier is zoek) en verspreid deze huis aan huis in de omgeving en hang deze buiten op (om boetes te voorkomen, check bij de gemeente of dit is toegestaan).
- Plaats eventueel een advertentie in de supermarkt of het plaatselijke huis-aan-huisblad. Vergeet de sociale media niet!
- Ga langs bij buren en vraag hen om hun schuur, zolder enzovoorts te controleren. Dieren in angst zullen zich verschuilen, ook al sta jij of je buur in de ruimte waar ze zijn. Laat buren alert zijn op urinelucht. Dit kan de aanwezigheid van een dier verraden!
- Wordt er ergens in de omgeving gebouwd? Controleer dan ook onder vloeren of onder recent geplaatste muren of bijvoorbeeld keukenblokken.
- Zet in de tuin iets neer met sterk de geur van het dier, bijvoorbeeld een kattenbak. Zo geef je het dier een grotere kans de weg terug te vinden. Is een hond weggelopen tijdens een wandeling? Plaats dan bijvoorbeeld een stuk (gedragen) kleding op de plek van de vermissing, om de hond te lokken. Ook kun je je auto zo dichtbij mogelijk zetten.
- In het geval van honden (en in sommige gevallen ook andere dieren) is het een goed idee om speurhonden in te zetten. Bijvoorbeeld Stichting Dogtrailing en de zoekteams van Waar is onze Angel. Zorg dat je hen snel inschakelt, dan kunnen ze het grootste verschil maken. Deze organisaties werken met getrainde zoekteams die ervoor zorgen dat dieren in paniek niet verder worden opgejaagd.
Is je dier gevonden? Vergeet dan niet dit ook weer te melden aan alle organisaties. En zorg dat je de vermissingsposters weghaalt.
Dier gevonden, en nu?
Een dier vinden, dat kan natuurlijk ook. Zomaar het dier zelf gaan verzorgen en je toe-eigenen is uiteraard niet toegestaan. In sommige gevallen kan het wel zo zijn dat het dier uiteindelijk bij de vinder mag blijven. Houd je het dier zomaar zonder eerst te zoeken naar de eigenaar? Dan is dat diefstal.
Het kan zijn dat u een overleden huisdier vindt. Ook in dat geval is het belangrijk dat je onderstaande punten opvolgt. De baasjes zullen het dier ongetwijfeld erg missen.
- Is het dier gewond? Ga altijd direct naar een dierenarts of bel de dierenambulance.
- Laat een dierenarts controleren of het dier gechipt is voor een snelle hereniging met de baas.
- Meld het gevonden dier direct bij het lokale asiel, de dierenambulance en via landelijke registratie platforms zoals Amivedi en Mijn dier is zoek.
- Maak een poster (zelf, of met behulp van Amivedi of Mijn dier is zoek) en verspreid deze huis aan huis in de omgeving en hang deze buiten op (om boetes te voorkomen, check bij de gemeente of dit is toegestaan).
- Plaats eventueel een advertentie in de supermarkt of het plaatselijke huis-aan-huisblad. Vergeet de sociale media niet!
- Lukt het je niet de eigenaar te achterhalen en kun je zelf niet voor het dier zorgen? Breng hem dan naar het lokale dierenasiel. Na twee weken wordt er dan een nieuwe baas voor het dier gezocht.
Is de eigenaar gevonden? Vergeet dan niet dit ook weer te melden aan alle organisaties. En zorg dat je de vermissingsposters weghaalt.
Persoonlijk antwoord op jouw vraag
Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!