Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Administratief kantoorvrijwilliger gezocht
18 oktober, 2024
ZWOLLE – Het wereldkampioenschap voor volièrevogels 2019 vindt deze week plaats in de IJsselhallen te Zwolle. Er zullen zo’n 25.000 vogels uit 26 landen tentoongesteld worden. Vanuit de achterban van organisator Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers klinkt kritiek op het tentoonstellen van misvormde doorgefokte vogels.
De NBvV organiseert de expo namens het Confédération Ornithologique Mondiale (COM). Een voorwaarde van het COM is dat de organisator zich houdt aan hun regelgeving. Vanuit de achterban van de NBvV is daar kritiek op. Albert Zomer, tweede voorzitter van de NBvV, bevestigt dat de eigen regels voor deze show opzij gezet zijn om de wereldtentoonstelling te organiseren. “Dit jaar kunnen er vogels ingestuurd worden, die wij normaal in Nederland niet showen.”
Aan dagblad de Stentor vertelt een van de critici, vogelliefhebber Jaap Blaakmeer: “Waarom zou je vogels willen tentoonstellen die misvormd zijn? De NBvV had altijd het standpunt dat bepaalde vogels niet toegelaten mogen worden. Ik heb het dan over vogels met een afwijkende verenstructuur en houding. Die worden vaak om financiële redenen gefokt. Dit jaar worden misvormde postuurkanaries en hagoromo parkieten toegelaten en gekeurd”. Hagoromo parkieten zijn grasparkieten die zijn doorgefokt met als gevolg dat ze opstaande veren hebben op hun rug.
Zelfs experts zijn van mening dat doorfokken van dieren op uiterlijk risico oplevert voor het dierenwelzijn. Blaakmeer vertelt: “De misvormde postuurkanarie wordt getraind, zodat ze hun staart nog verder onder de stok kunnen buigen. Dat doen fokkers door de vogels bang te maken. Als natuurlijke reactie drukken ze hun staart dan nog verder onder de stok. Dit schijnt extra punten op te leveren bij de keuring. Je moet je anno 2019 afvragen of je dat wel wil. Als je kijkt naar de maatschappelijke discussie over dierenwelzijn, dan weet je dat op deze manier ook onze vogelliefhebberij aan de beurt komt. Nu gaat het bestuur van de NBvV overstag door het organiseren van deze tentoonstelling. Het is eigenlijk een stap terug in de tijd. De Nederlandse bond had ook onze eigen voorwaarden op kunnen leggen”.
Bestuurder Albert Zomer zegt dat de bezwaren niet zo groot zijn: “Natuurlijk willen we dit fokproduct niet promoten. Maar aan deze vogels mankeert niks, ze vliegen uitstekend”. Zomer schat dat er een kleine honderd van dit soort vogels te zien zullen zijn in Zwolle. “Ik weet dat een aantal leden hier problemen mee heeft, maar dat zou betekenen dat we de wereldshow niet kunnen organiseren. We hebben hier geen discussie over gehad. Je accepteert de reglementen of je doet het niet.”
Criticus Blaakmeer plaatste november vorig jaar een bericht op de besloten Facebookpagina van volièrevogelhouders. Daarin liet hij een video zien met voorbeelden van type vogels die geëxposeerd worden in Zwolle. Hij kreeg veel steunbetuigingen en velen reageerden geschokt met de vraag waarom je zulke vogels zou willen fokken. Vooralsnog lijkt Blaakmeer een roepende in de woestijn. “Als ik mijn standpunt verkondig tijdens een vergadering komen mensen na afloop bij me om te zeggen dat ze het eens zijn. Maar niemand durft op te staan.”
De wereldtentoonstelling is van donderdag 10 tot en met zondag 13 januari in de Zwolse IJsselhallen. De NBvV verwacht 15.000 bezoekers.