Kat lente
20 maart 2025
> Blog

Lente in de lucht, gevaar in de tuin? Wat je moet weten over bloemen en katten

Hoera, vanaf vandaag is het officieel lente! De zon begint te schijnen, de vogeltjes fluiten erop los en alles staat weer in de bloei. Tijd om naar buiten te gaan dus! Niet alleen wij mensen trekken erop uit, maar de meeste katten gaan in de lente ook weer op avontuur. Al die bloeiende lentebloemen zijn alleen niet zo onschuldig als ze lijken… Hoe kun je jouw kat in het voorjaar beschermen? Je leest het hier.

Waarom zijn lentebloemen gevaarlijk voor katten?

Katten zijn nieuwsgierige dieren. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, trekken ook zij erop uit om de tuin of buurt te verkennen. En zeg nou zelf, aan zo’n kleurige bloem wil je toch even snuffelen? Misschien wil je zelfs ook wel even proeven. Maar juist daar zit het gevaar: veel populaire lentebloemen zijn giftig voor katten. Zelfs een klein hapje of likje kan al levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Welke lentebloemen en planten zijn giftig?

Hier een paar bekende boosdoeners die je in de lente veel tegenkomt:

  • Tulpen: Niet alleen de bol, maar de hele plant is giftig.
  • Narcissen: Vooral de bollen zijn gevaarlijk, maar ook de bloemen zelf.
  • Lelies: Levensgevaarlijk! Zelfs een klein beetje stuifmeel kan al dodelijk zijn voor katten.
  • Hyacinten: Prachtig, maar de bol en bladeren zijn gevaarlijk.
  • Sneeuwklokjes: Schattig om te zien, maar helaas giftig voor katten.
  • Krokus: Vooral de bol is giftig voor katten.
  • Anemonen: Ook deze vrolijke bloemen zijn niet veilig. De gehele plant is giftig voor katten.

Welke symptomen vertoont een kat bij vergiftiging?

Let op de volgende symptomen als je kat in contact is geweest met planten of bloemen:

  • Plotseling onwel worden
  • Braken
  • Diarree
  • Irritatie van de huid en/of slijmvliezen rond de mond
  • Sloomheid en niet willen eten
  • Veel kwijlen
  • Ademhalingsproblemen

Twijfel je? Altijd direct de dierenarts bellen! Het kan levens redden. Bij vergiftiging is snel handelen noodzakelijk. Elke minuut telt!

Belangrijk: probeer je kat nooit zelf te laten braken. Wel kun je de dierenarts helpen door, wanneer mogelijk, de naam van de plant door te geven of een deel van de plant mee te nemen. Daarmee kan je de dierenarts je kat sneller behandelen.

Tips om je kat te beschermen

Buiten is het natuurlijk lastiger om katten voor bloemen en planten te beschermen dan binnen. Vooral als ze buiten je eigen tuin komen. Toch zijn dingen die je kunt doen om vergiftiging te voorkomen.

✔️ Maak je eigen tuin en huis katproof. Zorg dat je zelf geen giftige planten of bloemen in de tuin of in huis hebt staan. Zoek voordat je een plant of bloem aanschaft altijd op of deze giftig is voor je kat.

✔️ Neem een kijkje bij de buren. Hebben zij giftige planten of bloemen in de tuin? Vraag je buren om deze te verwijderen of op een veilige plek neer te zetten. Willen ze dit niet? Maak dan een lijst van de aanwezige planten en bloemen. Dit kan je dierenarts in het ergste geval enorm helpen om jouw kat te redden.

✔️ Ruim snoeiafval en uitgegraven planten op na het tuinieren. Bollen en wortels zijn vaak de meest giftige delen van een plant. Laat deze daarom nooit zomaar liggen.

Veilige alternatieven voor bloemenliefhebbers

Gelukkig zijn er ook genoeg bloemen en planten die wel veilig zijn voor katten. Denk bijvoorbeeld aan:

🌻 Zonnebloemen

🌿 Kattenkruid en kattengras (vinden ze nog leuk ook!)

🌼 Gerbera’s

🌹 Rozen

Wil je meer weten over eerste hulp bij huisdieren? Bestel dan ons handboek Sophia DierenEHBO. We hebben ook een compacte EHBO-kaart met tips voor eerste hulp bij huisdieren. Deze kun je bijvoorbeeld op je koelkast hangen, zodat je voorbereid bent in geval van nood. Of bestel binnenkort onze gloednieuwe gifkaart! Houd hiervoor onze giftshop en social media goed in de gaten.

Nynke van Aalsum

Nynke van Aalsum

Stagiair communicatie