Vogels, iets voor mij?
Wil jij weten of vogels iets voor jou zijn? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan zijn vogels misschien wel iets voor jou.
- Ik kies voor een grote ruime huisvesting met mogelijkheid om dagelijks vrij te vliegen.
- Ik zorg ervoor dat de vogels voldoende worden uitgedaagd en aandacht krijgen.
- Ik ben bereid om gedurende de levensduur van de vogels voor de vogels te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
- Ik houd geen sociale vogels alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
- Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn vogels.
- Kleine kinderen laat ik niet met de vogels spelen.
- Minimaal een keer per week maak ik het vogelverblijf helemaal goed schoon, dagelijks verwijder ik de vieze plekken.
- Ik ververs dagelijks het drinkwater en voer de vogels vers en droogvoer van goede kwaliteit.
Let op: koop nooit een vogel omdat dat zo leuk is voor de kinderen. De interesse neemt vaak heel snel af. Uiteindelijk ben jij degene die jarenlang verantwoordelijk is voor het dier. Kies daarom alleen voor vogels als je ze zelf graag wilt.
Welke soort?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vogels. Kromsnavels, zangvogels, hoenders, roofvogels, noem maar op. Omdat niet alle vogelsoorten geschikt zijn om te houden als huisdier, is de Sophia-Vereeniging voorstander van invoering van de Positieflijst. Dit is een lijst met dieren, opgesteld door de overheid, waarvan op grond van wetenschappelijke criteria is vastgesteld dat het mogelijk is om deze dieren als huisdier te houden. Dieren die niet op deze lijst staan mogen straks niet meer, of onder strikte voorwaarden, gehouden worden. Momenteel wordt deze lijst opgesteld voor zoogdieren, maar ook voor vogels zal een dergelijke lijst worden gemaakt.
Ga jij een vogel aanschaffen? Lees je dan goed in over het natuurlijk gedrag, de huisvesting en de juiste verzorging van die soort. En bepaal dan of de dieren bij jouw situatie zouden passen.
LET OP: Malafide handel in wilde vogels
Het komt nog steeds voor dat vogels uit het wild worden gevangen om vervolgens via allerlei illegale handelskanalen bij iemand in de woonkamer terecht te komen. Op handelswebsites zoals Marktplaats.nl en op vogelmarkten vindt nog steeds veel illegale handel plaats. Mensen die een vogel willen aanschaffen moeten hier dan ook scherp op zijn.
CITES
De handel in wilde dieren wordt gereguleerd via CITES, een internationale handelsovereenkomst tussen landen waarin afspraken zijn gemaakt over handel in bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten. Veel papegaaien-, kaketoe-, amazone- en arasoorten staan op de lijst van zeer bedreigde soorten. Regels over handel in beschermde dieren en welke certificaten daarbij noodzakelijk zijn, vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO.
Vogelmarkten
Vogelmarkten zijn een grote aantasting van het welzijn van vogels. Het dierenleed is er groot: het (lange internationale) transport, de huisvesting in kleine kooitjes, de grote drukte in de hal en het enorme risico op verspreiding van dierziektes. Daarnaast is de herkomst van de vogels vaak niet zeker. Wat ons betreft zijn deze risico’s redenen om een einde te maken aan deze markten. Koop hier geen dieren.
Een vogel aanschaffen
Ga je een vogel aanschaffen? Let dan op de aanwezigheid van een gesloten pootring en/of chip en de juiste certificaten. Bij kromsnavels let je extra op de conditie en het gedrag van het dier en/of zijn ouders. Check altijd of de vogel tot een bedreigde diersoort behoort. EU certificaten moeten tegelijk met de vogel worden verstrekt. Op het certificaat staan voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Heeft het dier alleen een chip? Dan moet de verkoper deze met een chipreader ter plaatse aan kunnen tonen. Twijfel je over de echtheid van papieren, raadpleeg dan altijd een expert. Bron: LICG.