Natuurlijke behoeftes
Ieder dier, dus ook iedere vogel die je in gevangenschap houdt, moet zijn natuurlijke gedrag kunnen uiten. Dieren die dit niet kunnen, zullen daar zowel lichamelijk als psychisch last van ondervinden. De gevolgen daarvan lopen uiteen van gefrustreerd gedrag tot een vroegtijdige dood. De huisvesting van de vogels moet aansluiten bij deze natuurlijke behoeftes. Wil je weten hoe je een vogel moet houden? Kijk dan goed naar zijn natuurlijke omstandigheden. Is het een echte klimmer? Geef hem de mogelijkheid te klimmen. Leeft de soort in het wild hoog in de bomen? Plaats de vogelkooi dan thuis niet op de grond. Besef je dat sommige omstandigheden niet na te bootsen zijn. Dit kan een reden zijn om te besluiten dat je die bepaalde soort dan ook niet als huisdier moet willen houden.
Een vogel moet bewegen
Het is helaas nog steeds geen uitzondering dat vogels in kooien worden opgesloten waar zij nooit uitkomen. Een essentiële levensbehoefte van vogels is lichaamsbeweging. Die krijgt de vogel het beste door flinke stukken te vliegen. Het heen en weer fladderen van tak naar tak valt daar zeker niet onder. Soms wordt ervoor gekozen om de vogel, als vorm van verrijking, mee naar buiten te nemen. Om de vogel te beletten (ver) weg te vliegen, worden de vleugels gekortwiekt. Daarbij wordt een punt van de slagpen afgeknipt. Dit is niet pijnlijk en bij de volgende rui groeien er weer nieuwe lange veren terug. Leewieken, een lichamelijke ingreep waarbij het laatste vleugellid permanent wordt verwijderd, is sinds 2018 verboden! We zijn geen voorstander van het kortwieken van vleugels. Maar als kortwieken het leven van de vogel aanzienlijk verbetert, dan is dat beter dan een leven zonder verrijking, afleiding en sociaal contact.
Frisse en giftige lucht
Het gebeurt nog steeds dat vogels nooit in direct zonlicht of frisse lucht komen. Dit terwijl deze omstandigheden voor de gezondheid van de dieren van groot belang zijn. Vogels hebben UV stralen nodig om vitamine D aan te maken. Dat is weer van belang voor de opname van calcium uit de voeding.
Daarnaast hebben vogels een ademhalingssysteem dat zeer gevoelig is voor giftige dampen. Wanneer vogels in huis gehouden worden, zet ze dan nooit in de buurt van de keuken. De dampen die vrijkomen bij het koken en bakken (de teflon antiaanbaklaag in pannen, ook bij de gourmet!) zijn zo giftig dat de dieren kunnen sterven. Dit geldt ook voor sigarettenrook en de rook/damp van geurkaarsen, wierook en luchtverfrissers. Frisse buitenlucht, zoals in een volière, is voor vogels heel belangrijk. Verwar dit niet met tocht in huis. Daar kunnen vogels juist heel ziek van worden.
Voor losvliegende vogels geldt uiteraard dat het huis veilig moet zijn. Vogels knabbelen graag aan loszittende hoekjes. Loodvergiftiging, bijvoorbeeld dankzij het lood in glas-in-loodramen, komt helaas regelmatig voor.
Huisvesting van vogels in de zomer en winter
In de winter en zomer wijkt de verzorging van vogels af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat een vogel het in huis ook koud kan hebben? Lees alles over de huisvesting van vogels in de winter en zomer in onze gratis brochures: