Altijd samen

Het is essentieel bij de verzorging van paarden dat het dier contact heeft met soortgenoten. Hou daar rekening mee bij de huisvesting. Een paard dat alleen gestald wordt, kan last krijgen van eenzaamheid en verveling. Daardoor kan het afwijkend gedrag gaan vertonen, zoals weven, kribbebijten en soms zelfs zelfbeschadiging. Verder moet een paard regelmatig vrij gelaten worden in een grote paddock of weide en genoeg beweging krijgen.

paardrijden

Paard rijden

Om een paard genoeg beweging te geven, kun je gaan paardrijden. Maar ook longeren, mennen, wandelen en springen zijn manieren om actief te zijn met je paard. Het is verstandig om paardrijlessen te nemen voordat je er zelfstandig op uit gaat met het paard. Zo leer je het paard kennen en kom je niet voor verrassingen te staan bij het berijden en de verzorging van jouw paard. Van nature is een paard een kuddedier dat zal vluchten als er gevaar dreigt, óók als er iemand op z’n rug zit. Met meer kennis over het natuurlijke gedrag van paarden, kun je de dieren beter aanvoelen en voorspellen wat ze gaan doen.

Wat eten paarden

Paarden zijn planteneters. Afhankelijk van het gewicht, de leeftijd, de grootte en de hoeveelheid beweging, heeft een paard een bepaalde hoeveelheid energie en eiwitten nodig. Om je paard gezond te houden, moet de voeding bestaan uit 80% ruwvoer (hooi), 20% krachtvoer (paardenbrokken) en aanvullingen als appels, wortelen, brood, vitamines en supplementen. Die laatste zijn niet noodzakelijk: de meeste paarden en pony’s kunnen alle benodigde voedingsstoffen uit het ruwvoer halen, mits dit van goede kwaliteit is. Krachtvoer is een goede aanvulling op ruwvoer, met name wanneer het paard meer moet presteren of het paard vitaminen- of mineralentekorten heeft. Brood, appels en wortels zijn er voor de lekkere afwisseling. Kijk uit dat het paard hier niet teveel van binnen krijgt.

Gezondheid

Een gezond paard heeft een glanzende vacht, heldere ogen, een schone neus, een goede eetlust en een levendige houding. Om een paard gezond te houden, moet het regelmatig worden gevaccineerd en ontwormd. In elk geval moet het als veulen van 4-6 maanden een basisenting (influenza en tetanus) krijgen, die na 6 weken nog een keer herhaald moet worden. De influenzavaccinatie wordt hierna jaarlijks herhaald, de tetanusinjectie om het jaar.

Ook moet een paard ontwormd worden. Een dierenarts of gespecialiseerde instantie neemt hiervoor 3 á 4 keer per jaar een mestonderzoek af. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek wordt er bepaald óf en met welk middel er ontwormd moet worden. Bij paarden jonger dan 3 jaar is het raadzaam om de mest vaker te laten controleren of volgens een vast schema te ontwormen. Deze jonge dieren hebben nog weinig weerstand en kunnen veel last hebben van een worminfectie.

paard alleen in stal

De hoeven van een paard dienen elke 6-8 weken bekapt en eventueel beslagen te worden door een hoefsmid. Daarnaast moet het gebit ieder jaar gecontroleerd worden door een dierenarts of erkende paardentandarts.

Een paard vervoeren

Een paard moet soms vervoerd worden. Bijvoorbeeld naar een manege, de dierenarts of een buitengebied om daar te gaan paardrijden. Het dier kan veel stress ondervinden van transport. Wanneer een paard op goede en geduldige wijze geleerd heeft om te reizen, zal het dier meer op zijn gemak zijn en tijdens het transport ook minder stress ervaren. Gespecialiseerde instructeurs kunnen de paardeneigenaar helpen bij deze training.

Hoeft een paard niet vaak vervoerd te worden, dan kun je een paardentaxi bestellen bij een gespecialiseerd bedrijf. Voordeel is dat je geen BE-rijbewijs nodig hebt en geen trailer hoeft te kopen of huren. Wil je wel een trailer kopen, let dan op comfort, licht, ventilatie, antislipbodem, ruimte en degelijkheid. Goed onderhoud van de koppeling, banden, bodem, verlichting en remkabels is noodzakelijk voor de veiligheid van het paard. Voorkom roest door de trailer goed schoon te houden en zorg voor transportbeschermers. Moet je meerdere paarden vervoeren, dan kun je beter een speciale vrachtwagen gebruiken. Rij in ieder geval altijd rustig en beheerst en probeer plotselinge bewegingen te voorkomen. Op die manier kan de stress bij het dier beperkt worden.

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?