Wat eet een muis?
Muizen zijn alleseters en hebben een gevarieerd dieet nodig. Het grootste gedeelte van hun dieet bestaat uit zaden en granen, maar ze hebben ook dierlijke eiwitten nodig (denk aan insecten). Als basis kun je het beste kiezen voor compleet voer speciaal voor muizen. Dit kun je kopen bij de dierenwinkel. Een goed compleet muizenvoer bevat veel verschillende zaden (het liefst 20 tot 30 soorten zaden). Tevens is het belangrijk dat het voer meelhoudende, oliehoudende en aromatische zaden bevat. De voorkeur gaat naar een mix waar ook gedroogde insecten, groenten en kruiden aan zijn toegevoegd. Is dit niet het geval? Geef je muizen dan regelmatig zelf wat gedroogde insecten. Verder kun je de voeding aanvullen met wat groenvoer (zoals andijvie, maïs en paprika), kruiden (zoals paardenbloemblad en kamille) of fruit (denk aan appel, banaan en aardbei). Doe dit wel met mate en geef kleine stukjes (ongeveer de grote van een dobbelsteen). Hiernaast kun je als extraatje af en toe een beetje vogelzaad, een paar noten of een paar pitten geven. Geschikte noten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pinda’s. Geschikte pitten zijn zonnebloempitten en pijnboompitten. Verder zijn muizen echte knagers. Bied daarom ook regelmatig wilgentakken of een hard hondenkoekje aan, zodat ze kunnen knagen.
Doordat muizen een snelle stofwisseling hebben, moeten zij naar verhouding vrij veel eten. Deze dieren hebben een voedingsbehoefte per dag van ongeveer 25 à 30% van hun lichaamsgewicht. Zorg er daarom voor dat er altijd eten aanwezig is.
Naast voedsel dient er altijd vers drinkwater aanwezig te zijn. Dit kan je aanbieden in een schaaltje of een klein drinkflesje. Wij raden aan om een schaaltje te gebruiken, omdat dit voor het dier veel prettiger drinkt. Vervang het water wel elke dag, zodat er geen vuil of bodembedekking inkomt. Ook is het belangrijk om het schaaltje af en toe schoon te maken. Gebruik je toch liever een drinkflesje? Kies dan voor en glazen flesje, zodat de dieren er niet aan kunnen knagen. Of hang een plastic flesje buiten het verblijf, zodat de muizen niet aan de fles kunnen gaan knagen.
Verzorging van de vacht, nagels en tanden
Muizen zorgen er zelf voor dat hun vacht schoon blijft. Hier hoef je in feite dan ook niks aan te doen. Alleen langharige muizen moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Ziet de vacht er niet goed uit (zoals vuil en kale plekken)? Bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft.
Verder is het belangrijk dat de nageltjes van de muizen niet te lang en te scherp worden. Om de nagels te laten slijten kan je een (bak)steen in het verblijf neerleggen, zodat de dieren hier overheen kunnen lopen. Zijn de nageltjes te lang? Laat ze dan knippen door de dierenarts.
Doordat de tanden van muizen hun hele leven blijven doorgroeien, is het noodzakelijk dat deze kunnen slijten. Daarom is het essentieel om voldoende knaagmateriaal aan te bieden.
Twijfel? Dierenarts!
Houd het gedrag van je muizen altijd goed in de gaten. Gedragen ze zich plotseling anders? Eten of drinken ze meer of minder? Zijn ze drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van knaagdieren. Muizen zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang.
Persoonlijk antwoord op jouw vraag
Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!