Knaagdierenleed in winkels

Ik weet nog goed hoe ik als kind in het tuincentrum bij ons in de buurt altijd direct naar de knaagdierenafdeling liep. De jonge dieren zaten daar in glazen bakken; meestal alleen, soms met een soortgenootje. Ik kon intens genieten door alleen al naar die diertjes te kijken. Inmiddels weet ik wel beter en krijg ik de rillingen van de manier waarop dieren hier worden gehuisvest. Winkels die dieren verkopen, probeer ik dan ook te vermijden.

Commercieel belang

Naast het probleem van de huisvesting, is er het commerciële aspect dat veel dierenleed veroorzaakt. De jonge hamsters, cavia’s en ratjes zijn een populaire trekpleister in dierenwinkels en tuincentra. Zelf zijn ze niet winstgevend, maar ze zorgen wel voor een goede verkoop van dure kooien, speeltjes en voer. Zo worden de mooiste, schattigste en jongste dieren ingezet om de consument aan te zetten zijn portemonnee te trekken.

Doden van dieren

Maar niet alle pasgeborenen hebben het perfecte uiterlijk dat hen hiervoor geschikt maakt. Zij zijn voor fokkers niet interessant omdat er onvoldoende markt voor is. Hetzelfde geldt voor de dieren die niet op tijd verkocht worden en door de winkels worden ‘teruggestuurd naar de fokker. De toekomst voor deze dieren is niet best. Een deel wordt ingezet als voer voor bijvoorbeeld slangen. Een ander deel wordt afgemaakt: door een gat in de wet mag je in Nederland ongestraft een perfect gezond knaagdier doden.

Knaagdierenopvang

Als huisdiereigenaar kun je meehelpen om hier een einde aan te maken. Zo raden we bij het DierenSpreekuur iedereen die een knaagdier aan wil schaffen aan, om naar een knaagdierenopvang te gaan. Werk niet mee aan het systeem waarbij dieren worden ingezet als trekpleister voor consumenten en koop geen dieren in dierenwinkels en tuincentra. Want hoe schattig en lief ze ook zijn, ze lijden veel meer dan dat ze opleveren.

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner