Per 1 november 2021 gelden er aanvullende regels, lees er alles over op de site van de RVO.
Pup aanschaffen
Ga je een pup kopen? Besef je dan dat deze altijd gechipt en geregistreerd moet zijn. Per 1 november 2021 moet hij daarnaast ook over een officieel EU-dierenpaspoort beschikken. Het chippen is een taak voor de fokker. Per 1 november zal de dierenarts of chipper de hond direct registreren bij een officieel portaal.
Rashonden
Stamboomhonden die in Nederland zijn geregistreerd door de Raad van Beheer hebben een chipnummer beginnend met 52814. Twijfel je dus of de hond via malafide hondenhandel uit het buitenland komt of een Nederlandse stamboom heeft? Check dan de eerste cijfers van het chipnummer in het paspoort. Let wel op: met chips en paspoorten wordt door malafide hondenhandelaren enorm gesjoemeld.
Hond uit het buitenland
Mocht je een hond uit het buitenland willen, bijvoorbeeld een zwerfhond, dan dient hij gechipt te worden en een officieel EU-dierenpaspoort hebben om naar Nederland te kunnen worden gehaald. Binnen twee weken na binnenkomst moet je (per 1 november 2021: de importeur of fokker) de hond geregistreerd hebben bij een erkend portaal. Om te kunnen zien of een hond in Nederland is gefokt, moet het chipnummer beginnen met het landennummer van Nederland: dat is 528.
Asielhond
Voor asielhonden geldt dat deze altijd gechipt en geregistreerd zijn wanneer je ze ophaalt. Ook hebben ze een officieel EU-dierenpaspoort. Let er op dat dit gebeurd is bij een erkend portaal.
Erkend portaal registratie hondenchip
Het registreren van honden moet gebeuren bij een erkend portaal (registratiepunt). Onderstaand de opties. Bron: RVO.nl
- BackHomeclub.nl – Virbac Nederland B.V.
- Chipbase
- Databank Honden – Raad van Beheer
- Dierplatform – IKB Nederland
- Hondregistreren.nl – Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders
- Huisdier-registratie.nl
- PetBase – Micpoint B.V.
- Petlook
- Stichting CHIP
- Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)
Kosten registratie
De kosten voor de registratie bij een databank lopen uiteen. Dit komt omdat databanken zelf de prijs hiervan mogen bepalen. Je kunt uitgaan van kosten tussen de € 5,- en de € 15,-. Voor wijzigingen in de registratie (contactgegevens, nieuwe baas enz.) worden vaak ook kosten gerekend. Komt je er niet uit ? Dan kun je het altijd in overleg met je dierenarts of het asiel regelen.
Doorgeven wijzigingen en overlijden
Krijgt de hond een nieuwe baas? Ga je verhuizen? Heb je een nieuw telefoonnummer of is de hond overleden? Vergeet niet om dit door te geven aan het registratiepunt waar jouw hond staat ingeschreven!
Persoonlijk antwoord op jouw vraag
Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!