Van nature

Gerbils komen van nature voor op de steppen en in de woenstijnachtige gebieden van Azië en Afrika. Hier leven ze in groepen, waarin een strikte rangorde heerst. De dieren wonen in zelfgemaakte gangenstelsels en holen, die hun beschermen tegen de kou en hitte. Gerbils zijn zowel overdag, in de schemering en in de nacht actief. Voor de communicatie gebruiken gerbils geluiden (piepjes) en geuren. Deze dieren kunnen drie tot vijf jaar oud worden.

Soorten gerbils

Er zijn drie soorten gerbils die als huisdier gehouden mogen worden, namelijk de Mongoolse gerbil, de bleke gerbil en de Algerijnse gerbil. Sinds 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan om andere gerbils als huisdier te houden, omdat deze dieren niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap. De Sophia-Vereeniging is van mening dat alle gerbilsoorten ongeschikt zijn om als huisdier te worden gehouden. Daarom raden wij dit dan ook af. Hieronder lees je waarom.

Waarom is de gerbil niet geschikt als huisdier?

  1. Van nature leven gerbils in gangenstelsels onder de grond. Ze zijn hier dan ook volledig op aangepast. De temperatuur onder de grond is vrij gelijkmatig. Gerbils kunnen daardoor niet tegen temperatuurwisselingen.
  2. De gangenstelsels waarin gerbils in de natuur leven, hebben een totale oppervlakte van maar liefst 12 m2. Deze situatie is in gevangenschap niet na te bouwen.
  3. Gerbils zijn lastig op te pakken. Ze zijn zeer snel en beweeglijk. Bovendien leidt het verkeerd oppakken van deze diertjes al snel tot letsel bij de gerbils. Trek je het dier aan zijn staart, dan kan deze gemakkelijk breken. De staart zal niet teruggroeien, terwijl de gerbil dit lichaamsdeel juist hard nodig heeft. Ook is de kans groot dat een gerbil tussen je vingers weglipt en wegrent. Wat tot gevaarlijke situaties voor het dier leidt.  

De kwetsbaarheid van het diertje maakt de gerbil ongeschikt als huisdier.

gerbil

De huis- en hobbydierenlijst

Sinds 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan om bepaalde gerbilsoorten nog als huisdier te houden. Het welzijn van deze dieren komt immers in het geding bij een leven in gevangenschap. Op de huis- en hobbydierenlijst staan de dertig zoogdiersoorten die nog wel als huisdier gehouden mogen worden. Staat jouw huisdier er niet op? Dan is deze soort niet meer toegestaan. De lijst is opgesteld door de overheid op grond van wetenschappelijke criteria. Wil jij meer weten over deze lijst? Ga dan naar de campagnepagina of de veelgestelde vragen pagina.

Basisinformatie

Wil je, ondanks onze waarschuwing, toch nog graag gerbils van de toegestane soorten houden? Of heb je nog gerbils? Dan vindt je hieronder de basisinformatie omtrent de huisvesting en verzorging.

Altijd samen

Doordat gerbils groepsdieren zijn, moeten zij altijd minimaal met z’n tweeën worden gehouden. Let wel op! Zet nooit zomaar vreemde gerbils bij elkaar. Dit leidt tot vechten en soms zelfs tot de dood. Het is belangrijk dat de gerbils elkaar al vanaf jongs af aan kennen. Is dit niet het geval? Vraag dan advies aan een deskundige.

Huisvesting

Gerbils zijn actieve diertjes en hebben veel ruimte nodig. Het verblijf dient knaagbestendig te zijn en kan worden vormgegeven in een grote glazen of plastic bak. Ook is het belangrijk dat het verblijf voor twee gerbils een minimale oppervlakte van 7.200 cm2 heeft en minimaal 60 cm hoog is. Bied verder minimaal 30 cm graafbare bodembedekking aan, zodat de gerbils tunnels kunnen graven. Denk hierbij aan: ontstoft zaagsel, carefresh of katoen. Om te zorgen dat het niet kan inzakken is het verstandig om plateaus te gebruiken waar de verrijkingsitems in het verblijf op kunnen staan. Hiernaast dient het verblijf het volgende te bevatten: een voer- en waterbak, een loopwiel met een minimale diameter van 33 cm en een zandbak van minimaal 25 x 25 cm met een laag van minstens 10 cm chinchillazand. Ook dient er minimaal één basishuisje aanwezig te zijn die 15 x 15 x 10 cm is. Maar het is nog beter om meerdere schuilplekjes aan te bieden, zoals takken (van wilgen- of fruitbomen), wilgenbruggen en kurktunnels. De openingen van de schuilplekken dienen minstens 7 cm in de diameter te zijn.

Voeding

Gerbils eten van nature zaden, kruiden, bloemen en insecten. Het beste kan je speciaal voer geschikt voor gerbils kopen. Geef gerbils absoluut niet te veel voeding, meestal is zeven tot vijftien gram per dier per dag genoeg. Een goede samenstelling van het voer is een groot deel meelhoudende zaden (graszaden, bloemzaden en granen) en een klein deel oliehoudende zaden (hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, maanzaad en sesamzaad). Verder kunnen kruiden en planten zowel vers als gedroogd worden gegeven. Denk aan: paardenbloem, dille, kamille, goudsbloem, korenbloem, madelief en herderstasje. Voor de dierlijke eiwitten is het ook goed om soms kleine beetjes insecten te geven, zoals een meelworm. In kleine hoeveelheden kun je ook wat groente, fruit, noten en pitten geven. Hiernaast knagen gerbils graag aan wilgentakken en fruitboomtakken. Ook is het belangrijk dat de dieren altijd beschikking hebben over vers drinkwater in een drinkflesje.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een gerbil en heb je vragen over de verzorging? Dan kun je gratis terecht bij ons DierenSpreekuur. Onze knaagdierendeskundige Anne Raats beantwoordt jouw persoonlijke vraag graag voor je. Stel jouw vraag gratis via het formulier en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats KnaagdierenSpreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?