Wat eet een cavia?

Cavia’s moeten altijd beschikken over vers water en voedsel. Zorg dat er altijd vers hooi in het verblijf aanwezig is. Let er op dat het hooi niet stoffig is. Dan bevat het namelijk veel schimmels. Naast het verse hooi hebben deze dieren kwalitatief goed krachtvoer nodig wat speciaal voor cavia’s is gemaakt. Je kunt deze kopen in de vorm van pellets (samengeperste korrels of staafjes) of gemengd voer. Wij raden aan om pellets te geven, omdat cavia’s al snel de neiging hebben om alleen het voer te eten wat ze lekker vinden. Met pallets zorg je ervoor dat de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Houd ongeveer 15 tot 30 gram krachtvoer per dag per volwassen cavia aan.

Naast de droge korrels en het hooi geef je jouw cavia’s ook dagelijks verse groenten, zoals paprika, wortelloof, andijvie, witlof en bleekselderij. Doe dit wel altijd in beperkte mate. Ook kan je de cavia’s vers gras en verse kruiden geven, zoals peterselie, paardenbloemblad, munt, wilgenblad en basilicum. Geef het liefst geen bermgras, dit kan namelijk vervuild zijn door uitlaatgassen. Als extra lekkere snack kan je ook af en toe een klein stukje fruit (zoals appel, banaan of peer) of wortel geven. Verder willen cavia’s graag knagen. Bied de dieren dan ook takken van fruitbomen of wilgenbomen aan. Let wel op dat je het altijd rustig opbouwt als je nieuw voedsel introduceert. Op die manier voorkom je problemen met de darmen (levensgevaarlijk voor cavia’s!).

Naast voedsel dient er altijd vers drinkwater aanwezig te zijn. Dit kan je aanbieden in een schaaltje of laag bakje. Gebruik liever geen drinkfles, dit drinkt voor het dier niet prettig en het kost veel moeite om hier wat water uit te krijgen. Vervang het water in het bakje wel elke dag, zodat er geen vuil of bodembedekking inkomt. Ook is het belangrijk om het bakje af en toe schoon te maken.

Vitamine C

Net als mensen kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Zonder deze vitamine worden de dieren erg ziek en zullen ze uiteindelijk sterven. Daarom is het belangrijk om altijd krachtvoer te geven wat speciaal voor cavia’s is gemaakt. Hier is namelijk vitamine C aan toegevoegd. Let er ook op dat het caviavoer voldoende vitamine C bevat. De volwassen dieren horen 10 tot 20 mg vitamine C per kg lichaamsgewicht binnen te krijgen. Wees ook alert op de uiterste houdbaarheidsdatum van het voer, want vitamine C vervliegt vrij snel. Wil je zeker weten dat je dieren voldoende vitamine C binnenkrijgen? Dan kun je de cavia’s dagelijks een kwart tabletje vitamine C aanbieden. Neem hiervoor de tabletten voor kinderen van 50 mg. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Vaak zien ze dit al snel als een traktatie.

Cavia’s in de winter en zomer

In de winter en zomer wijkt de verzorging van cavia’s af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat cavia’s het in huis ook koud kunnen hebben? Lees alles over de verzorging van deze dieren in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Gebit

Het gebit van cavia’s groeit hun hele leven door. Daarom is het uitermate belangrijk dat de dieren genoeg knaagmateriaal (hooi en takken) krijgen, zodat het gebit kan slijten. Hebben jouw cavia’s te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen? Ga dan met spoed naar de dierenarts. Als een cavia te lang niet of amper eet, kunnen de darmen stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk.

Nagelverzorging

De nagels van de cavia’s zullen regelmatig moeten worden bijgeknipt. Indien de nagels licht van kleur zijn, kun je proberen zelf de nagels te knippen. Zorg ervoor dat je absoluut niet in het levende deel van de nagels knipt. Het levende gedeelte is roder van kleur en hier lopen de zenuwen en bloedvaten. Knip ook alleen kleine stukjes van de nagels af. Voor het knippen kun je het beste een speciaal nagelknipschaartje voor knaagdieren gebruiken, die verkrijgbaar is in de dierenwinkel. Je kan ook de dierenarts vragen om de nagels te laten knippen. Bij cavia’s met donkere nagels is het verstandig om altijd de dierenarts in te schakelen. Bij deze nagels is het levende gedeelte namelijk niet te zien, waardoor je de cavia kan verwonden.

Vachtverzorging

Een cavia heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig. Een kortharige cavia zal zijn vacht zelf goed in conditie kunnen houden. Wel kun je de diertjes wekelijks even borstelen om de losse haren en het vuil te verwijderen. Langharige cavia’s daarentegen moeten minimaal twee keer per week geborsteld worden om te voorkomen dat het haar gaat klitten en er vuil in blijft hangen. Ook kun je de haren af en toe een beetje bijknippen. Cavia’s met een krullerige vacht mogen juist niet gekamd worden. Dit doet te veel pijn. Hun vacht moet regelmatig kortgeknipt worden.

Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken), bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft.

Twijfel? Dierenarts!

Houd het gedrag van je cavia’s altijd goed in de gaten. Gedragen ze zich plotseling anders? Eten of drinken ze meer of minder, zijn ze drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van cavia’s. Cavia’s zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?