Van nature

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Een volwassen cavia kan ongeveer 30 cm lang worden en heeft meestal een gewicht van rond de 1 kg. Beertjes (de mannetjes) zijn vaak wat zwaarder dan zeugjes (de vrouwtjes). Cavia’s worden gemiddeld tussen de vier en acht jaar oud.

Van nature leven cavia’s in groepen, waarin elk dier een eigen rol vervult. Voor de communicatie hebben ze diverse geluiden. Het grootste gedeelte van de dag zijn deze dieren bezig met het zoeken naar voedsel. Vooral in de ochtend- en avondschemer zijn cavia’s actief. Verder rusten ze veel en dit doen ze het liefst in holletjes of op beschutte plekjes.

Sociale dieren

Cavia’s zijn sociale dieren en moeten dan ook altijd met soortgenoten samen worden gehouden. Wordt een cavia alleen gehouden dan zal hij wegkwijnen, probleemgedrag gaan vertonen, ziek worden en soms zelfs vroegtijdig sterven. Een soortgenootje is voor de cavia dus echt een levensbehoefte.

Doordat cavia’s gezellige en sociale diertjes zijn, kunnen ze het vaak goed vinden met hun menselijke verzorgers. Let wel op: hoe goed de relatie tussen de cavia en de verzorger ook is, jij als mens kunt nooit de plaats van zijn soortgenoten innemen.

Cavia’s koppelen

Heb je een cavia en wil je er een vriendje bij plaatsen? Ga dan naar een caviaopvang. Bij de meeste caviaopvangcentra helpen ze je bij de koppeling.

Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Zo kan je ervoor kiezen om één beertje (mannetje) samen met één zeugje (vrouwtje) te koppelen. Zorg er wel voor dat tenminste één van deze dieren onvruchtbaar is gemaakt. Meestal is dat het mannetje. Ook kan je meerdere zeugjes samen houden, die het liefst al vanaf jonge leeftijd met elkaar leven. Hiernaast kan de combinatie van meerdere zeugjes met één gecastreerd beertje (niet meerdere!). Soms kunnen twee gecastreerde beertjes ook samen leven, mits ze elkaar al vanaf jongs af aan kennen en geen zeugjes kunnen ruiken of zien.

Of de koppeling lukt en het goed blijft gaan is van meerdere factoren afhankelijk. Cavia’s zijn namelijk kritisch naar wie het perfecte maatje voor hen is. Je kunt niet zomaar twee cavia’s bij elkaar zetten. Dit leidt vaak tot ruzie en gevecht. Laat je dan ook altijd begeleiden bij de koppeling en neem de tijd. Haastige spoed is bij koppelen nooit goed.

Communiceren

Voor de communicatie hebben cavia’s een breed scala aan geluiden. Deze geluiden spelen een belangrijke rol in het sociale gedrag. Elk geluid heeft zijn eigen betekenis:

  • Fluiten/hard piepen (‘whiep whiep’): Cavia’s zullen dit geluid maken als ze eten willen of eten krijgen. Ook kan het betekenen dat ze aandacht willen trekken.
  • Zacht piepen: Dit geluid maken cavia’s als ze tevreden zijn en zich op hun gemak voelen.
  • Brommen (‘prrr’): Als cavia’s dit lage geluid kort maken, zijn ze geïrriteerd. Ook brommen beertjes als ze willen paren. In dat geval is het gebrom langduriger van duur. Verder maken ze dit geluid als ze een andere cavia proberen te intimideren.
  • Getutter (‘te te te’): Als een cavia dit laat horen, dan is hij aan het zeuren. Het dier laat weten dat hij ergens niet tevreden mee is. Ook kan het duiden op een onprettig gevoel en pijn. Blijft het getutter aanhouden? Ga dan naar de dierenarts.
  • Klappertanden: Een cavia kan gaan klappertanden als hij boos of geïrriteerd is. Indien de andere cavia niet wegloopt of zich overgeeft, kan dit uitmonden in een gevecht.
  • Gillen: Een gillende cavia laat merken dat hij pijn heeft, in paniek is of verdwaald is. Dit geluid kan verwarrend zijn met het positieve fluiten. Als cavia’s gillen is het meestal luider. Hoor je dit geluid? Controleer dan altijd of de cavia in orde is. Blijft het diertje het gillen? Ga dan naar de dierenarts.

Tam maken

Voor het tam maken van cavia’s is het belangrijk dat je de tijd neemt en niks forceert. Geduld is erg belangrijk. Laat de dieren eerst op een rustig tempo aan je aanwezigheid wennen. Praat tegen de cavia’s en biedt ze regelmatig wat lekkers aan met je hand. Door dit vaak te herhalen, zal iedere cavia op zijn eigen tempo wennen aan je hand. Zijn de dieren helemaal op hun gemak bij jouw hand? Dan kun je proberen om de cavia’s voorzichtig te aaien. Vindt een cavia het nog een beetje spannend? Forceer dan niet. In dat geval heeft het dier nog wat meer tijd nodig.

Sommige cavia’s laten zich graag aaien als ze het gewend zijn. Verder kunnen ze hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia’s hechten zich dan ook echt aan hun baasje. Wel is het belangrijk om te onthouden dat cavia’s het liefst met alle vier de pootjes op de grond blijven. Til je cavia’s dan ook niet op als het niet noodzakelijk is.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?