Een geschikt hamstermolentje

Je ziet ze in bijna ieder hamsterhok, maar de ene is écht de ander niet: hamstermolentjes. Welk molentje is er nou geschikt voor jouw hamster? En welk molentje is er totaal ongeschikt?

Afwisselen

In een loopradje kunnen hamsters hun energie heerlijk kwijt. Maar rennen in een rad mag niet de enige activiteit zijn. Een hamster moet ook kunnen graven, ontdekken en spelen. Om te voorkomen dat de hamster dwangmatig blijft rennen, dient het molentje af en toe verwisseld te worden door takken van onbespoten fruitbomen, wc-rolletjes en andere speeltjes. Het molentje moet zo groot zijn dat de dieren er zonder holle rug in kunnen lopen. Voor dwerghamsters is de diameter van de molen minimaal twaalf centimeter, voor Syrische hamsters (ook wel bekend als goudhamsters) is dit minstens achttien centimeter. Tevens moet het molentje stevig vastzitten en regelmatig worden verschoond. Piept het radje? Smeren kan met een druppeltje olijfolie. Dit is onschadelijk voor de hamster.

Levensgevaarlijk

Een open rad is veel onveiliger dan een rad met een gesloten loopvlak en achterwand. Regelmatig raken hamsters zwaargewond doordat ze vast blijven zitten in de openingen van het draaiende molentje. Zorg er ook voor dat er geen dwarsbalkje voor de molen langs loopt. Wanneer de hamster uit de nog bewegende molen wil klimmen, kan dat balkje hem levensgevaarlijk verwonden.

Loopbal

Naast loopradjes is er ook nog de loopbal. Daarin kan de hamster ‘vrij’ door de kamer rollen. Dit is zeer dieronvriendelijk, want het dier kan er niet zelf in of uit klimmen. Een loopbal levert voor een hamster veel stress op. Mijn advies? Zet je hamster nooit in een loopbal! 

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner