Dierenleed is meer dan verwaarlozing en mishandeling

Als ik denk aan konijnen, dan heb ik toch nog altijd een soort idyllisch beeld voor me. Een aantal vrolijk huppelende pluizenbolletjes in het gras, een lekker zonnetje erbij, misschien nog wat bloemen… Als ik hard genoeg denk, kan ik de vogeltjes op de achtergrond horen zingen. Genieten. Écht. Maar dan keer ik terug in de werkelijkheid. Werkend ‘voor de dieren’, zijn de meest gruwelijke verhalen mij niet vreemd. Ik weet dat voor een veel te groot deel van de huiskonijnen zelfs een fractie van mijn idyllisch beeld een utopie is. En dan heb ik het niet over verborgen leed achter in de schuur. Nee, dieren lijden in het volle zicht.

Ogenschijnlijk prima

We noemen haar Pip. In een hoek van de kamer staat haar hok. Een keurig laagje zaagsel, in het ruifje een plukje hooi. Een bakje met wat voer en een drinkfles aan de tralies. Het hok is eigenlijk een beetje te klein, maar wel praktisch en het ziet er keurig uit. En daar zit ze dan. Dag in dag uit. In het begin wilde Pip nog wel eens aan de tralies knagen, als teken dat ze zich zo verveelde. Maar ook dat kan niet meer, ze hebben iets op de tralies gesmeerd dat heel vies smaakt. Dus nu zit ze maar. En slaapt ze veel. Wat moet ze anders?

Mishandeling in het volle zicht

Als je de eigenaren van dit konijn zou zeggen dat ze hun dier aan het mishandelen zijn, dan zouden ze het niet geloven. Mensen verklaren je voor gek. Wat ben jij nou voor extreme dierenactivist? Maar toch zou ik niet weten hoe je dit anders zou kunnen noemen. Een sociaal dier alleen houden, in een verblijf waar hij geen natuurlijk gedrag kan uiten, dat ís mishandelen. Het hok is dan misschien wel schoon, maar veel te klein, saai en totaal niet passend bij wat een konijn nodig heeft: kunnen graven, knagen en schuilen samen met een soortgenootje.

Dieren begrijpen is dieren beschermen

Als je echt snapt wat jouw dier van nature nodig heeft, pas dan kun je hem goed verzorgen. Je dier uitdaging, sociaal contact en voldoende, geschikte ruimte onthouden… Dierenleed is meer dan verwaarlozing en fysieke mishandeling.

Er is nog veel onwetendheid, onverschilligheid en egoisme als het gaat om de zorg voor huisdieren zoals konijnen, honden, katten en knaagdieren.

We zetten ons in voor strenge wettelijke maatregelen, maar dat is niet genoeg. Meer kennis over sociale behoeftes en het natuurlijke gedrag van dieren is essentieel! Jouw hulp is daarbij onmisbaar.

Help mee om huisdierenleed te voorkomen en maak voorlichting mogelijk! Want hoe meer mensen weten over hun dier, hoe beter ze ervoor kunnen zorgen.

Steun onze voorlichtingscampagnes: samen kunnen we dieren als Pip een goed leven geven want zij verdienen beter!

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner