Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Administratief kantoorvrijwilliger gezocht
18 oktober, 2024
ROOSENDAAL – Tuincentrum De Landerije Tuin&Dier in Roosendaal verkoopt per april geen konijnen meer die van een fokker komen. Klanten die een konijn willen aanschaffen kunnen in het tuincentrum nu een dier kopen dat afkomstig is van Konijnenopvang K’nijn & Ko uit Bavel. Een fantastische diervriendelijke stap volgens de Sophia-Vereeniging, Comité Dierennoodhulp en Stichting Konijn in Nood. Zij schreven, medeondertekend door 33 andere dierenorganisaties, gezamenlijk meer dan 100 tuincentra aan met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren.
Daar waar de grotere ketens zoals Intratuin en Groenrijk hun oren vooralsnog laten hangen naar de commerciële belangen, heeft De Landerije Tuin&Dier uit Roosendaal deze actie voortvarend opgepakt. Het tuincentrum startte in april een samenwerking met Konijnenopvang K’nijn & Ko uit Bavel. “De dieren worden aan elkaar gekoppeld door de konijnenopvang en worden ook alleen in koppels door ons verkocht. Dat hebben we zo met de opvang afgesproken, want konijnen zijn niet geschikt om alleen te houden. Door deze samenwerking voorkomen we dat er nieuwe konijntjes worden gefokt en krijgen allerlei gedumpte dieren een tweede kans. Mogelijk dat we dit straks ook voor cavia’s gaan doen,” zegt Pieternel Wouters, hoofd van de dierenafdeling van De Landerije Tuin&Dier trots. “Met deze samenwerking zijn consument en dier geholpen en dat vinden wij superbelangrijk.”
De laatste jaren is er steeds meer kritiek op het aanbod van dieren in tuincentra. Dit aanbod leidt dikwijls tot impulsaankopen. Anne Mulder, beleidsmedewerker bij de Sophia-Vereeniging: “Je gaat voor een begonia en komt thuis met een schattig konijntje.” De adviezen van tuincentra blijken vaak onvoldoende. Veel dieren worden daardoor niet goed gehouden. Ze kunnen zich niet natuurlijk gedragen, zitten slecht behuisd, lijden een eenzaam bestaan, gaan vroegtijdig dood of ze worden gedumpt. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat impulsief aangeschafte dieren vaak worden afgestaan aan opvangcentra of kinderboerderijen. Jaarlijks worden gemiddeld ruim 15.000 zoogdieren opgevangen, waarvan 95% uit konijnen en knaagdieren bestaat.
Achter de verkoop van dieren in winkels gaat bovendien een onzichtbare wereld van fok en handel met dierenleed schuil. Verschillende media, waaronder de televisieprogramma’s Kassa, Rambam en EenVandaag, besteedden reeds aandacht aan de schimmige wereld van het fokken van konijntjes voor tuincentra en dierenwinkels. Daar zijn de dieren slechts handelswaar; ze zitten in te kleine hokken en onverkochte dieren uit de tuincentra gaan niet zelden retour en via de fokker als voederdier richting dierentuin.
Meer dan 100 tuincentra ontvingen een gezamenlijke brief van de Sophia-Vereeniging, Comité Dierennoodhulp en Stichting Konijn in Nood. Ze verzochten hen niet alleen te stoppen met de verkoop van nieuwe dieren afkomstig van fokkers en de consument door te verwijzen naar de naar schatting 140 opvangcentra in Nederland, ook boden ze bemiddeling aan tussen het tuincentrum en de opvangcentra. “Verschillende winkels en grote ketens zijn al met ons in gesprek. Wij vinden het fantastisch als een tuincentrum de stap maakt om geen dieren meer te verkopen en gaat doorverwijzen naar de opvangcentra in haar omgeving. Deze opvangcentra zitten altijd vol met gedumpte dieren en al deze dieren verdienen een mooi leven”, aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp.