Impulsaankopen

Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra: bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites.

impulsaankopen konijn verwaarloosd
fokteven malafide hondenhandel

Malafide fokkerij

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn zo ziek dat ze al snel overlijden. Het BNNVARA-televisieprogramma Kassa bracht deze duistere praktijken in beeld met een schokkende reportage over de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuil gaat. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer.

Verbod op dierhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt de minister om dit dierenleed te stoppen en de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan: de potentiële huisdiereigenaar kan terecht bij een opvang, waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

amazone vogel alleen in kooi

Resultaten

  • Maatschappelijk draagvlak aangetoond met bijna 13.000 handtekeningen voor een verbod, 3 oktober 2017 overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken.
  • Tot nu toe ruim 3.500 verstuurde e-mails via onze website naar winkels of Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren.
  • Dierenwinkelketen Welkoop stopte in 2019 met het aanbieden van konijnen en knaagdieren in al haar 149 vestigingen.
  • Minister Schouten kondigde strengere regels aan voor verkopers van dieren op Marktplaats per eind december 2018.
  • Er komt een houdverbod als zelfstandige strafmaatregel, waarmee particulieren en instellingen die het welzijn van dieren ernstig schaden sneller en effectiever kunnen worden aangepakt.
  • Bij de huidige evaluatie van de Wet dieren worden ook andere potentiële maatregelen meegenomen, zoals een verplichte bedenktijd voor kopers en een verplichte registratie van verkopers.
  • Samen met Comité Dierennoodhulp en Stichting Konijn in Nood stuurde de Sophia-Vereeniging ruim honderd tuincentra een brief met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren. Met verschillende tuincentra zijn we in gesprek. De Landerije Tuin & Dier verkoopt naar aanleiding van de actie nu geen konijnen van fokkers meer, maar van een lokale konijnenopvang.

Help mee!

Steun deze campagne met een gift!