hond en meisje

Waarom bestaan deze lessen?

In Nederland worden 1,8 miljoen honden als huisdier gehouden. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend. Elk jaar vinden er 150.000 hondenbeten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is echter gebleken dat 86% van de ongelukken voorkomen had kunnen worden als zij de lichaamstaal van de hond juist hadden geïnterpreteerd. Bij het Sophia SnuffelCollege leren kinderen het gedrag van honden te begrijpen en er op een veilige, respectvolle manier op te reageren. Hierdoor wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk kleiner.

Veel kinderen zijn bang voor honden. Dat komt doordat zij niet weten hoe honden communiceren en dat ze rustig moeten blijven staan als ze een hond tegenkomen. Vaak vertonen bange kinderen juist gedrag dat honden uitdaagt tot een reactie, zoals gillen, met de armen zwaaien en wegrennen. Door hen vertrouwd te maken met hondengedrag, leren ze bij het Sophia SnuffelCollege in drie lessen hun angst voor honden te overwinnen. In de eerste les laat de vrijwilliger de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt er een hond in de klas en wordt de theorie in praktijk gebracht. Na afloop van de lessenreeks krijgen alle kinderen een SnuffelDiploma.

Het Sophia SnuffelCollege in het kort

Tijdens de lessen worden spelenderwijs de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Hoe zie je of een hond boos is, of blij of juist bang? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Iedereen die dat wil, mag oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Daarna worden de handen gewassen.

De vrijwilligers van het Sophia SnuffelCollege zijn speciaal opgeleid om voor de klas te staan. Wanneer er bange kinderen aanwezig zijn, zal de vrijwilliger samen met hen kijken hoe hun klasgenootjes omgaan met de hond. Zo worden ook de angstige kinderen gestimuleerd om de hond te benaderen. De grenzen van de kinderen worden daarbij altijd gerespecteerd: een kind hoeft nooit iets te doen dat het niet wil.

Elke hond die deelneemt aan het Sophia SnuffelCollege is uitvoerig getest op geschiktheid. Zo moet hij gehoorzaam en kindvriendelijk zijn, maar ook lawaai en plotselinge geluiden goed kunnen verdragen. De hond moet er zelf ook plezier uit halen. Als we merken dat hij het niet leuk vindt, wordt hij niet ingezet als SnuffelHond. Een hond mag pas de klas in als hij voldoet aan strenge voorwaarden en slaagt voor de speciaal ontwikkelde Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest. Op die manier wordt de veiligheid van de kinderen gegarandeerd.

Snuffeldiploma

Tijdens de lessen leren kinderen onder andere de onderstaande regels voor de omgang met honden:

Omgang met honden

  • Kijk een hond nooit in de ogen aan. Dit kan bedreigend overkomen.
  • Als een vreemde hond op je af komt rennen, blijf dan staan als een boom en laat je armen (als takken) hangen.
  • Laat een slapende hond met rust. Ga nooit in de mand van een hond zitten of liggen.
  • Vlieg een hond niet om de hals. Je kunt hem beter aan je hand laten snuffelen. Als de hond het goed vindt, mag je hem aaien.

Stappenplan om een hond te aaien

  1. Vraag het aan je ouders.
  2. Vraag het aan het baasje van de hond.
  3. Vraag het aan de hond.
SnuffelVrijwilliger worden

Materiaal voor thuis

De kinderen hebben de basis geleerd voor een goede omgang met honden. Nu is het belangrijk om het geleerde regelmatig te herhalen.

In het werkboekje dat de kinderen mee naar huis krijgen, staan de belangrijkste lessen uitgelegd. Daarmee kun je als ouder of verzorger thuis oefenen, zodat de stof beter blijft hangen. Daarnaast hebben we nog meer educatief materiaal dat aansluit bij het Sophia SnuffelCollege. Hieronder vind je onder andere een digitaal spel, onze video’s met uitleg voor knutselwerkjes, kleurplaten en speurtochten die je kunt printen. We hebben opdrachten voor verschillende leeftijdsniveaus. Ga voor alle leuke kinderactiviteiten naar onze kinderpagina.

Wat zeg ik? Hondentaal voor kids

Onze SnuffelVrijwilliger Myrna Stork schreef het boek Wat zeg ik? Hondentaal voor kids om kinderen meer te leren over de hondentaal. Daarmee sluit het boek perfect aan op het Sophia SnuffelCollege, dat bijdraagt aan een veilige en respectvolle omgang met honden en angst voor honden vermindert.

Wat zeg ik? Hondentaal voor kids is een spannend kinderboek over een jongen, Bas, die gek is op honden. Hij kent alle honden in de buurt en laat ze ook vaak uit. Maar dan gebeurt er iets bijzonders, waardoor zijn leven op zijn kop staat. Kent hij de honden wel echt zo goed? Wat proberen ze hem te zeggen? Daar gaat hij in dit avontuur achter komen.

Hondentaal
hond en kind

Sophia SnuffelCollege voor ieder kind

Wij vinden dat ieder kind de kans moet krijgen om deel te nemen aan het Sophia SnuffelCollege. Daarom zijn er voor basisscholen geen kosten verbonden aan dit project. Materialen zoals werkboekjes, SnuffelDiploma’s en handpoppen, maar ook de reiskosten van vrijwilligers, worden betaald door de Sophia-Vereeniging. Wij krijgen geen subsidies en zijn 100% afhankelijk van donaties van dierenvrienden.

Help je mee?

Wij willen graag dat kinderen kunnen blijven leren hoe ze – zonder angst – veilig en respectvol met honden en andere dieren omgaan. Jij kunt daar als ouder bij helpen, bijvoorbeeld door samen met andere ouders wat geld in te zamelen en een donatie te doen. Ieder bedrag is welkom! Doneren kan gewoon eenmalig. Of start een online collecte via onze Digicollect-website!

Namens alle kinderen en vrijwilligers: alvast ontzettend bedankt!

Contact

Sophia SnuffelCollege
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam