Video: De campagne Koop geen Kortsnuit is door verschillende media opgepakt. In een uitzending van Kassa op 4 november 2023 werd aandacht besteed aan het leed bij kortsnuitige katten.
Campagne Koop geen Kortsnuit
In augustus 2022 startte de Sophia-Vereeniging samen met Dier&Recht, Caring Vets, DierenLot en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsvereniging voor dierenartsen de campagne #KoopGeenKortsnuit. Deze campagne richtte zich op kortsnuitige honden, die zo ver zijn doorgefokt dat ze lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen.
Omdat ook kortsnuitige katten ernstige gezondheidsproblemen ervaren, is in november 2023 het vervolg op Koop geen Kortsnuit gelanceerd. Dit keer heeft ook de Hondenbescherming zich aangesloten, evenals de Europese dierenartsenorganisatie FECAVA. Gezamenlijk hebben we een enorm bereik om mensen te informeren over het leed bij kortsnuitige honden en katten. Meer dan 70 organisaties in binnen- en buitenland ondersteunen de campagne.
Ernstig dierenleed
Een kortsnuit is een hond of een kat met een korte snuit. Denk bijvoorbeeld aan een mopshond, een Franse buldog of een Perzische kat. Deze dieren zijn gefokt op ziekmakende uiterlijke kenmerken. De neus is heel kort in verhouding tot de kop. Ook hebben veel kortsnuiten een flinke huidplooi boven de neus en een afwijkende gedrongen lichaamsbouw. Honden en katten met een korte snuit zijn populair vanwege hun aandoenlijke uiterlijk. Tevens wordt er bij kortsnuitige honden vaak gezegd dat hun gesnurk ‘schattig’ klinkt. Dit snurken is absoluut niet schattig, maar zielig. Het wordt namelijk veroorzaakt doordat de luchtwegen te nauw zijn. Dit zorgt ervoor dat deze honden levenslang benauwd zijn. Katten met een korte snuit snurken meestal niet, maar dat betekent niet dat deze dieren niet lijden. Kortsnuitige katten zijn ook erg benauwd. Dit uit zich onder andere in snel vermoeid raken en veel slapen. Daarnaast hebben deze katten vaak last van traanogen en andere oogbeschadigingen. De korte snuit en gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen. De dieren lijden hun hele leven.
Wat kun jij doen?
Om met onze oproep zo veel mogelijk mensen te bereiken, hebben de dieren jouw hulp hard nodig. Deel dit bericht in jouw omgeving en verspreid de boodschap: #KoopGeenKortsnuit! Je kunt ook een informatiepakket downloaden voor sociale media met afbeeldingen en voorbeeldteksten.
Je kunt onze campagne ook steunen met een financiële bijdrage. Daarmee kunnen we strijden voor betere wetgeving en nog meer mensen adviseren om geen kortsnuit aan te schaffen. Zo kunnen we samen zorgen voor een beter dierenwelzijn en ernstig dierenleed voorkomen!