Wat is het probleem?
In Nederland worden er jaarlijks duizenden kittens geboren. Niet alleen bij fokkers, maar zeker ook bij mensen thuis. Daardoor zijn er te veel katten zonder baasje. Mensen worden overgehaald door vrienden om een kat te nemen of laten zich online verleiden door een foto van een aandoenlijk kitten. Ze nemen impulsief een huisdier zonder te beseffen dat ze misschien wel 20 jaar de verantwoordelijkheid voor een kat op zich nemen.
Dat schattige kitten blijft niet klein. Al gauw blijkt dat een kat veel geld kost, het meubilair om zeep helpt en een echte handenbinder is als je op vakantie wil of een weekendje weg. Het gevolg? Een enorm aantal katten dat in een asiel verblijft, op advertentiewebsites wordt aangeboden of een zwervend bestaan leidt. Een kat alleen op straat zal op den duur verwilderen en zich aansluiten bij andere zwerfkatten. Als het dier niet gecastreerd is, zal het voor ontzettend veel nageslacht zorgen. Hetzelfde geldt voor vruchtbare huiskaters en poezen die vrij buiten lopen.
Mooi nieuws: in januari 2023 kondigde minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan een landelijke chip- en registratieplicht voor katten te willen invoeren. Met een chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje en kan dierenleed voorkomen worden. Daarnaast helpt de chipplicht bij de aanpak van het grote zwerfkattenprobleem in Nederland.
Dierenleed, gezondheid en schade
Het enorme kattenoverschot in Nederland leidt tot drie grote problemen:
- Dierenleed: talloze katten leven in asielen, zwerven op straat of worden thuis verwaarloosd.
- Gezondheid van mens en dier: deze loopt gevaar vanwege zoönosen (van dier op mens overdraagbare ziektes, zoals toxoplasmose).
- Schade: (vermeende) schade aan de natuur en aantasting van de vogelstand.
Wat is de oplossing?
- een verdwaalde kat retourneren aan de eigenaar zodat hij geen zwerver wordt;
- kosten voor een dierenambulance, asiel of dierenarts op de eigenaar verhalen;
- niet meer straffeloos je katten verwaarlozen of de zorg onthouden die ze nodig hebben.
Al hebben alle huis- en zwerfkatten een chip, daarmee voorkom je de aanwas van nieuwe nestjes niet. Verplichte castratie is daarom belangrijk. Zolang het (zwerf)kattenleed zo’n grote omvang heeft, vinden wij neutralisatie gerechtvaardigd. Want alleen als katten ook onvruchtbaar gemaakt worden (onder andere via vroegcastratie), zal het aantal (zwerf)katten afnemen. Op langere termijn zouden er, net zoals in België, voor een beperkt aantal fokkers ontheffingen kunnen worden afgegeven.
Een landelijke chip- én castratieplicht is de beste aanpak. Om katteneigenaren te compenseren, zou de verplichte castratie onder het lage btw-tarief moeten vallen, zoals dat ook in Vlaanderen is besloten.
Hoe krijgen we dat voor elkaar?
- We overtuigen de overheid van het belang van een chip- en castratieplicht voor katten.
- Samen met onder andere de Dierenbescherming lieten we al zien dat er ontzettend veel voorstanders zijn van een chipplicht voor katten: maar liefst 57.156 mensen tekenden de petitie.
- We geven voorlichting aan eigenaren over het belang van chippen en castreren.
Wat kun jij doen?
- Zorg dat je eigen kat(ten) gechipt, geregistreerd en geneutraliseerd zijn. Ook katers en binnenkatten.
- Deel deze campagne: hoe meer mensen meedoen, hoe sterker de boodschap.