Wat is het probleem?

Regelmatig treft de politie vreselijke situaties aan, zoals een verwaarloosde wasbeerhond opgesloten in een vervuilde bench. Ooit aangeschaft als leuk en apart huisdier, maar in werkelijkheid bleek dat niet zo te zijn. De eigenaar kocht geen huisdier, maar een roofdier dat thuishoort in de natuur van Oost-Azië en zeker niet in een Nederlandse woonkamer.

Wetgeving

Sinds 1 juli 2024 wordt er gecontroleerd en gehandhaafd op de huis- en hobbydierenlijst. Dit wordt uitgevoerd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor die tijd kon de politie weinig uitrichten, omdat er toen geen wetgeving was die het verbood om zoogdieren te houden die niet geschikt zijn als huisdier. Dankzij de huis- en hobbydierenlijst kan dit voor zoogdieren nu wel. Voor vogels, reptielen en amfibieën zijn er nog geen lijsten. Daarvoor blijven wij ons inzetten, net als voor gelijke regels in heel Europa.

slang niet geschikt als huisdier

Wat is de oplossing?

In de Wet dieren (artikel 2.2 Houden van dieren) is vastgelegd dat er een huis- en hobbydierenlijst (positieflijst) wordt opgesteld. Op 1 juli 2024 is zo’n lijst daadwerkelijk ingegaan voor zoogdieren. De dieren die op die lijst staan, mogen worden gehouden als huis- of hobbydier. Alle overige dieren zijn verboden, of mogen alleen gehouden worden met een speciale vergunning. Met de huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren heeft de overheid een instrument om in te kunnen grijpen bij het houden van dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier.

Degoe

De stand van zaken

Na meer dan dertig jaar strijden, werd de huis- en hobbydierenlijst in juli 2022 eindelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. Sinds 1 juli 2024 mogen alleen nog de dertig diersoorten die op deze lijst staan, gehouden worden. Met deze lijst kan onnoemelijk veel dierenleed aangepakt worden. Dit is dan ook een enorme stap voorwaarts voor het welzijn van huisdieren in Nederland.

Weerstand

Sinds 1992 zijn er verschillende initiatieven geweest om te komen tot een lijst met dieren die geschikt zijn als huisdier. Zo ook in 2017, toen de Positieflijst zoogdieren officieel werd aangekondigd en opgenomen in het regeerakkoord. Helaas werd deze lijst door hobbyhouders succesvol aangevochten bij de rechter omdat de besluitvorming niet objectief, deskundig en transparant genoeg zou zijn geweest.

Zoogdierenlijst per 2024

In de jaren die volgden, werd een nieuw toetsingskader ontwikkeld dat wel aan de wettelijke eisen voldoet. Met deze nieuwe systematiek zijn inmiddels ruim 300 zoogdiersoorten beoordeeld. Het resultaat is een lijst van dertig diersoorten die na invoering van de lijst nog gehouden mogen worden.

Bescherming van reeds levende dieren

Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt worden, is er een overgangsrecht: mensen die op 1 juli 2024 een ‘verboden’ dier in bezit hadden, mogen dat dier houden totdat het overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 juli 2024 al drachtig was. Deze dieren mogen ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de huis- en hobbydierenlijst.

Wij gaan door voor de dieren!

We zijn ontzettend blij en trots dat de huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren nu eindelijk van kracht wordt. Maar we zijn er nog niet. De Sophia-Vereeniging blijft zich inzetten voor goede positieflijsten, zodat:

  • er naast de zoogdierenlijst ook lijsten komen voor vogels, amfibieën en reptielen;
  • er ook Europese positieflijsten komen;
  • er voor de diersoorten die wel gehouden mogen worden, duidelijke houderijvoorschriften komen.

Met vragen over de huis- en hobbydierenlijst kun je terecht bij de Rijksoverheid of direct telefonisch via 1400.

Wat kun jij doen?

  • Koop zelf nooit een dier dat niet geschikt is om als huisdier gehouden te worden.
  • Deel onze berichten over de huis- en hobbydierenlijst. Want hoe minder ongeschikte dieren in gevangenschap gehouden worden, hoe minder dierenleed!
amazone vogel alleen in kooi

Huis- en hobbydierenlijst zoogdieren

Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus)
Algerijnse gerbil (Gerbillus nanus)
Alpaca (Vicugna pacos)
Bleke gerbil (Gerbillus perpallidus)
Bruine rat (Rattus norvegicus)
Bunzing (Mustela putorius)
Cavia (Cavia porcellus)
Chinese dwerghamster (Cricetulus barabensis / griseus / pseudogriseus)
Chinese waterree (Hydropotes inermis)
Dwergrenmuis (Gerbillus amoenus)
Ezel (Equus asinus)
Fret (Mustela putorius)
Geit (Capra aegagrus hircus)
Goudhamster (Mesocricetus auratus)
Grote Egyptische renmuis (Gerbillus pyramidum)

Harrington’s gerbil (Taterillus harringtoni)
Hond (Canis lupus)
Huiskat (Felis silvestris catus)
Huismuis (Mus musculus)
Kameel (Camelus bactrianus)
Konijn (Oryctolagus cuniculus domesticus)
Lama (Lama glama)
Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus)
Noordafrikaanse renmuis (Gerbillus garamantis)
Paard (Equus caballus)
Rund (Bos taurus)
Schaap (Ovis aries)
Varken (Sus scrofa)
Waterbuffel (Bubalus arnee bubalis)
Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)