België verbiedt enkele kattensoorten

BRUSSEL – In een deel van België, het Brussels gewest, zijn hybride katten niet meer welkom. De Brusselse regering wil de fok en het houden ervan verbieden. Vlaanderen is van plan strenger op te treden tegen ‘designerkatten’ maar zal nog niet met een lijst van verboden kattenrassen komen.

Vouwoorkatten

De Brusselse regering bindt de strijd aan met hybride katten. Die katten – de bekendste soorten zijn de Bengaalse kat en de Savannah – hebben een mooie vacht, maar vertonen behoorlijk wat gedragsproblemen. Die ontstaan doordat ze voortkomen uit de kruising van een wilde kattensoort en een die wel gedomesticeerd is. “Die dieren kunnen heel agressief zijn”, zegt Bianca Debaets, de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn. “Zeker als ze paren.” Ook Schotse vouwoorkatten vinden in Brussel geen genade. Dat zijn katten met een kenmerkende vouw in hun oren. Schattigheid is de belangrijkste reden waarom fokkers ze op de wereld zetten. Maar de katten kunnen veel pijn lijden als gevolg van hun genetische mutatie. De katten kunnen ook veel last hebben van gewrichtsproblemen en andere afwijkingen.”

Bambino Sphynx

Concreet wil Brussel een verbod uitvaardigen op het fokken, houden en verhandelen van de dieren. Als overgangsmaatregel zouden mensen die al dit soort katten hebben een uitzondering moeten aanvragen en mogen ze de kat houden. Eigenaars zouden hun vouwoorkatten wel moeten steriliseren. “Het is vooral de bedoeling geen nieuwe katten meer te fokken.” In Nederland strijden dierenrechtenorganisaties en wetenschappers ook voor een verbod op ‘designerkatten’, zoals de Bambino sphinx, een haarloze kat met korte poten. Het zijn katten die opzettelijk invalide worden gemaakt om er zo uit te zien, menen de organisaties.

Wettelijk kader

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts trof al maatregelen om het fokken van designerkatten in Vlaanderen aan te pakken. “Op het terrein worden wantoestanden vastgesteld”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “Maar het ontbrak nog aan een goed wettelijk kader om daartegen op te treden.” Aan de bestaande regelgeving is nu een zin toegevoegd die stelt dat het fokken van dieren hun gezondheid niet in het gedrang mag brengen. Die wijziging is vorige week gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In Nederland is dit in 2014 al geregeld in de Wet dieren, maar blijkt het daadwerkelijk handhaven van deze regelgeving lastig. Recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht moet daar verbetering in brengen.

Bron: De Morgen