Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Het is zomer! Voor veel mensen betekent dit lekker barbecueën. Vaak is dit een echte gezelligheidsbezigheid. Heb je huisdieren? Dan sluiten zij zich waarschijnlijk ook aan bij het gezelschap. Helaas gaat dit geregeld mis met dramatische gevolgen.
Barbecueën in combinatie met huisdieren kent diverse risico’s. Zo ligt het gevaar van ernstige brandwonden op de loer. Een klein vonkje van de barbecue op de vacht van je huisdier kan al tot een ernstige brandwond leiden. Daarnaast kan een enthousiaste hond per ongeluk de barbecue omstoten. Lees hier hoe je moet handelen in het geval van verbranding.
Ook het voedsel van de barbecue kan gevaren met zich meebrengen voor je hond of kat. Eten dat van de barbecue komt bevat vaak veel kruiden en olie, waar je huisdier flinke diarree van kan krijgen. Geef jij je hond regelmatig voedsel met een hoog vetgehalte, zoals worsten en hamburgers? Dan moet je oppassen. Op den duur kan dit leiden tot een alvleesklierontsteking. Ook maïskolven zijn gevaarlijk. Het gaat dan niet om de maïs zelf, maar om de kolf. Door honden is die moeilijk te verteren, wat kan leiden tot verstoppingen in het maag-darmkanaal.
Bij veel barbecues wordt vlees gegrild. De rauwe spiezen en worsten liggen vaak op schalen klaar. Een huisdier kan hier gemakkelijk wat van afpikken als je even niet oplet. Het eten van rauw vlees kan gevaarlijk zijn, ook voor je dier. Rauw vlees kan parasieten als toxoplasma en neospora bevatten. Als je hond of kat dit opeet kan het dier besmet raken, met ernstige gevolgen. Ook zitten er bacteriën in rauw vlees, zoals de salmonellabacterie. Vooral oude, zwakke en jonge dieren kunnen hier ziek van worden en ernstige maag-darmklachten krijgen. Besmette honden of katten kunnen ook mensen aansteken, voor wie deze bacterie een stuk gevaarlijker is.
Wil jij helemaal diervriendelijk barbecueën? Kies dan voor een veganistische barbecue! Net zo lekker, maar dan zonder dierenleed en veel minder risico’s voor je huisdier. Leg eens verschillende groenten op de grill of kies voor vleesvervangers die op de barbecue kunnen. Ook hiermee kun je een heerlijke en veelzijdige barbecue neerzetten.
Aanmaakblokjes vinden honden en katten erg aantrekkelijk ruiken, waardoor ze hier zeker van willen proeven. Deze blokjes zijn echter hartstikke giftig. Let ook op met satéprikkers en spiezen. Als je huisdier bijvoorbeeld een lekker ruikende satéprikker te pakken krijgt, kan deze worden ingeslikt. Een prikker is erg scherp en kan de darmwand van je huisdier beschadigen en doorboren. Ook de botten van bijvoorbeeld kip kunnen zeer gevaarlijk zijn bij inslikken. Deze kunnen gaan splinteren in de maag en darmen, waardoor de organen beschadigd worden door de scherpe stukjes.
Heeft je huisdier een scherp voorwerp opgegeten? Neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts! Indien er niet gehandeld wordt, kan je dier komen te overlijden.
Het beste kun je jouw huisdier in huis laten als je gaat barbecueën. Op deze manier voorkom je dat het fout gaat. Wil je graag dat je hond toch buiten is? Leg de hond dan aan een lijn, zodat hij niet in de buurt van de barbecue kan komen. Of creëer een aantrekkelijk plekje voor je hond, op ruime afstand van de barbecue. Geef het dier zijn favoriete speeltje of een lekkere kauwsnack waar hij een tijdje zoet mee is.
Verder is het een goed idee om de barbecue af te schermen met een hekje of stoelen, zodat je huisdier niet direct in de buurt kan komen. Doe na gebruik ook de deksel weer op de barbecue en laat de hete kolen afkoelen met water. Let er verder op dat je geen satéprikkers, spiezen en bestek laat rondslingeren en leg aanmaakblokjes buiten bereik van de huisdieren. Ruim ook alles meteen op als het barbecuefeestje voorbij is, zodat je huisdier niet alsnog in een gevaarlijke situatie kan komen.
Wil jij weten hoe je eerste hulp kan bieden als een dier zich in een noodsituatie bevindt? Bestel dan het Handboek Sophia DierenEHBO! En wil je nog meer zomertips voor huisdieren?
Communicatiemedewerker