Kat geaaid
8 juli 2024
> Blog

Zes redenen waarom katten spinnen

Het geluid ‘purrr’ dat katten maken hebben we waarschijnlijk allemaal al eens gehoord. Dit geluid wordt spinnen of knorren genoemd. Als kattenliefhebber is het een heel fijn geluid om te horen. Vaak betekent het namelijk een gelukkige kat en wat wil je als kattenbaasje of -liefhebber nog meer? Maar alhoewel het vaak wordt gedacht, betekent spinnen niet altijd dat de kat zich prettig voelt. Het kan zelfs betekeken dat ze ziek zijn of pijn hebben. Alle redenen waarom katten spinnen lees je hier.

1. Geruststellen

Het begint al bij de communicatie tussen moederpoes en kittens. Het spinnen van de moederpoes stelt de kittens gerust tijdens het drinken van de moedermelk. Ook helpt het de kittens om de tepels te vinden. Het geluid van spinnen is namelijk alleen op korte afstand waar te nemen. De kittens nemen het spinnen vervolgens heel snel over van hun moeder. Kittens kunnen namelijk al spinnen met een leeftijd van twee dagen! Ze spinnen de eerste weken vooral als ze melk drinken of verzorgd worden door de moeder. De combinatie van het spinnen en de masserende beweging met de voorpoten zou de afgifte van melk stimuleren. De oorsprong van het spinnen ligt dus waarschijnlijk in de communicatie tussen moederpoes en haar kittens.

2. Tevredenheid

Dit willen we als katteneigenaar natuurlijk het liefste horen: een kat die spint uit tevredenheid. Het spinnen uit tevredenheid kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door het fijne contact tussen jou en de kat. Denk aan aaien op zijn favoriete plekje of lieve woorden op een zachte toon. Het spinnen zal in dit geval hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met het zachtjes dichtknijpen van de ogen. Een kat kan ook spinnen uit tevredenheid als hij alleen al bij je in de buurt ligt. Sommige katten houden namelijk niet zo erg van fysiek contact en vinden bij jou in de buurt liggen al voldoende. Ook kan een kat spinnen als hij bij een ander dier ligt waar hij zich prettig bij voelt, als hij slaperig is, tijdens of na het eten of terwijl hij in een zacht mandje of kleedje kneedt met de voorpoten. Een tevreden kat heeft een ontspannen lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Wil je meer weten over lichaamstaal bij katten?

3. Aandacht vragen

Katten kunnen spinnen om aandacht te vragen aan hun baasje, maar ook aan andere katten of dieren. Ze kunnen om een aai over hun bol vragen of gewoon even vriendelijk contact. Deze vorm van spinnen kan ook gepaard gaan met een kopje geven. Ze duwen hun kopje dan tegen jou, een ander dier of een voorwerp aan. Zie en hoor je jouw kat bijvoorbeeld wel eens spinnen en daarbij een bepaald meubel omcirkelen en kopjes geven? Dit is een duidelijk signaal dat hij even aandacht van jou wil. Wist je dat het spinnen om aandacht te vragen anders klinkt dan een spinnende kat die ontspannen op je schoot of naast je ligt? Meer over verschillende spingeluiden lees je hier.

4. Begroeten

Bij een begroeting kunnen katten ook kort spinnen naar jou, andere katten of dieren. Dit doen katten om vriendelijkheid te tonen aan de andere partij. Moederpoezen spinnen ook naar hun kittens. Dit kan bedoeld zijn als begroeting, maar het kan ook zijn om kittens gerust te stellen. Hierover lees je meer bij punt 1.

5. Angst

Een andere vorm van spinnen kan uit angst zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld spinnend en miauwend door het huis lopen. Het spinnen doen ze waarschijnlijk om zichzelf gerust te stellen en hun angst te verminderen. Misschien ben je al eens met je kat naar de dierenarts toe gegaan en heb je hem horen spinnen terwijl hij zich duidelijk niet prettig voelde. Dit is ook een typisch geval van spinnen bij angstigheid. Door te spinnen proberen ze zichzelf te kalmeren en gerust te stellen. Een angstige kat heeft een gespannen lichaamshouding, waarbij hij in elkaar gedoken zit en mogelijk zijn oren plat heeft en zijn staart laag of tussen de achterpoten.

6. Pijn

Bij pijn of ziekte kunnen katten ook spinnen. Het is zelfs zo dat sommige katten spinnen voordat ze sterven. Dit is, net zoals bij angst, een manier om zichzelf gerust te stellen en te kalmeren. Pijn is niet altijd even goed te herkennen bij katten, omdat ze erg goed zijn in het verbergen van pijn. Om te voorkomen dat je kat lijdt zonder dat je het doorhebt, is het belangrijk om zijn lichaamstaal te kennen en goed naar je kat te kijken. Belangrijk: ga bij pijn altijd naar de dierenarts en laat onderzoeken wat de oorzaak is. Wil jij weten hoe je pijn kunt herkennen?

Britt

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker