Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
De donkere en koude maanden zijn weer aangebroken. Een deel van de konijnen leeft ook in deze winterse periode buiten. In dit blog lees je hoe je jouw langorige maatjes zo goed mogelijk de winter door helpt.
Voor de gezondheid van konijnen is het belangrijk dat hun weerstand op peil blijft. Op deze manier hebben de dieren minder kans om ziek te worden, denk aan E. cuniculi en mijten. Daarom is het verstandig om er als eigenaar voor te zorgen dat de weerstand in de winter een boost krijgt. Dit kan door weerstand verhogende middelen te geven, zoals gedroogde kruiden. De standaard Echina in gedroogde vorm is goed, maar soms hebben ze ook speciale boost mixen. Zorg er wel voor dat je van tevoren altijd even controleert of de kruiden goed samengaan met eventuele medicatie.
Konijnen kunnen beter tegen de kou dan tegen de warmte. Ze gedijen prima tot tien graden onder nul. Wel is het belangrijk dat de dieren fit zijn, een wintervacht hebben en minimaal drie maanden buiten hebben geleefd. Ook is het belangrijk dat het hok op een beschutte plek staat. Zorg ervoor dat het verblijf wind- en waterdicht is. Konijnen kunnen namelijk niet goed tegen tocht. Zet bijvoorbeeld plexiglas voor het gaas, die je bij warmere temperaturen weer kan verwijderen. Of hang een deken of jute zak voor de opening. Verder is een dik tafelzeil ook een goede optie. Je kan het zeil door middel van punaises vastmaken. Wel is het belangrijk dat het hok voldoende blijft ventileren, maak het hok dus niet helemaal dicht.
Hiernaast kun je het nachthok lekker warm maken met veel stro. Liggen er in het verblijf stenen op de grond? Of heeft het bovengedeelte van het hok een ijzeren plaat als bodem? Leg hier dan houten vlondertegels of een houten plaat op. Op deze manier kan de kou vanaf de grond minder goed in het hok komen. Als het vriest is het verstandig om het water een paar keer per dag te controleren en te vervangen. Als je konijnen gewend zijn aan groente, kan je ze ook wat vaker groente geven. Hier halen ze ook vocht uit.
Is het erg koud? Dan kun je jouw viervoeters extra helpen door een snugglesafe in het verblijf te plaatsen. Een snugglesafe is een warmte element die je in de magnetron kan opwarmen. Zorg er wel voor dat het element in de bijgeleverde hoes zit als het in het hok wordt gelegd. Het element geeft ongeveer zes uur warmte af. Vaak gaan de konijnen er lekker tegenaan liggen. Tevens is de snugglesafe een goed middel om er bij vorst voor te zorgen dat het water in het drinkbakje minder snel bevriest. Je kunt beter niet een ijzeren kruik in het verblijf leggen, omdat deze snel afkoelt en het verblijf vervolgens alleen maar kouder wordt.
Als je konijnen los in de tuin lopen, pas dan op met bevroren vijvers. Het gevaar bestaat namelijk dat de dieren erop gaan lopen en door het ijs zakken. Ligt er sneeuw? Laat je konijnen gerust in de sneeuw spelen, maar let er wel op dat bij langharige konijnen geen kluwen sneeuw in de vacht blijven hangen.
Wil jij weten of je konijnen het koud hebben? Voel dan in het kuiltje in hun nek. Is het daar lekker warm? Dan hebben je langorige maatjes het goed naar hun zin. Wil je meer wintertips voor jouw konijnen? Download dan de gratis brochure!
Deskundige KonijnenSpreekuur