Eindelijk: positieflijst zoogdieren aangekondigd

DEN HAAG – Fantastisch nieuws! Na meer dan dertig jaar strijden, is de positieflijst zoogdieren nu eindelijk naar de kamer gestuurd. Per 1 januari 2024 mogen, als alles goed gaat, alleen nog de dertig diersoorten die op deze lijst staan, gehouden worden. De positieflijst maakt een einde aan onnoemelijk veel dierenleed. De aankondiging van deze lijst is dan ook een enorme stap voor het dierenwelzijn van huisdieren in Nederland.

Risico’s voor mens en dier

Op dit moment worden er in Nederland door particulieren meer dan driehonderd verschillende zoogdierdiersoorten gehouden. De een nog ongeschikter dan de ander. Wasbeerhonden, kangoeroes, egels, servals, luiaards, vossen…je kunt het zo gek niet bedenken. Aan het houden van deze dieren kleven risico’s: voor de mens, maar ook voor de dieren. Sommige dieren zijn niet op een diervriendelijke, verantwoorde manier te houden. Ze lijden enorm doordat er qua huisvesting en verzorging niet geboden kan worden wat ze nodig hebben. Daarnaast brengen ze ziektes met zich mee en leveren ze bij ontsnappen een enorm risico voor de inheemse natuur.

Serval positieflijst

1 januari 2024

Minister Staghouwer van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft de lijst, middels een brief aan de kamer, deze week aangekondigd. Als alles goed gaat mogen per 1 januari 2024 slechts de dertig diersoorten op de lijst nog gehouden worden. Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt zullen worden, zal er een overgangsrecht gelden: mensen die op 1 januari 2024 een ‘verboden dier’ hebben, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 januari 2024 al drachtig is. Deze groep dieren mogen ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de positieflijst.

Weerstand

Met de handel in exotische dieren wordt enorm veel geld verdiend. Er is dan ook een stevige lobby tegen de invoering van de positieflijst. Zo werd een eerdere positieflijst in 2015 al succesvol aangevochten door hobbyhouders. Een enorme klap voor dierenbeschermers. De nieuwe lijst is daarom extra zorgvuldig opgesteld aan de hand van een op onafhankelijke wetenschap gebaseerd toetsingskader. De minister zal de komende tijd benutten om de benodigde regelgeving op te stellen, invoering van de lijst vorm te geven en om samen met de handhavende partijen de wijze van handhaving op de lijst verder uit te werken.

Boeroendoek

Wij gaan door voor de dieren

Het ziet er allemaal goed uit, maar we zijn er nog niet. De Sophia-Vereeniging blijft zich inzetten voor de positieflijst. Om ervoor te zorgen dat:

  • de zoogdierenlijst ook echt per 1 januari 2024 zal gaan gelden,
  • er naast deze zoogdierenlijst ook lijsten komen voor vogels, amfibieën en reptielen,
  • er ook Europese positieflijsten komen,
  • er voor de diersoorten die wel gehouden mogen worden, houderijvoorschriften komen, zodat zij ook echt op de juiste manier gehouden worden.

Jouw steun is nu belangrijker dan ooit. Help jij mee in de strijd tegen dierenleed? Met jouw donatie maak jij de campagnes mogelijk. Doneer nu!

Bekijk hieronder welke dieren er op de positieflijst zoogdieren staan:

Positieflijst zoogdieren

Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus)
Algerijnse gerbil (Gerbillus nanus)
Alpaca (Vicugna pacos)
Bleke gerbil (Gerbillus perpallidus)
Bruine rat (Rattus norvegicus)
Bunzing (Mustela putorius)
Cavia (Cavia porcellus)
Chinese dwerghamster (Cricetulus barabensis / griseus / pseudogriseus)
Chinese waterree (Hydropotes inermis)
Dwergrenmuis (Gerbillus amoenus)
Ezel (Equus asinus)
Fret (Mustela putorius)
Geit (Capra aegagrus hircus)
Goudhamster (Mesocricetus auratus)
Grote Egyptische renmuis (Gerbillus pyramidum)

Harrington’s gerbil (Taterillus harringtoni)
Hond (Canis lupus)
Huiskat (Felis silvestris catus)
Huismuis (Mus musculus)
Kameel (Camelus bactrianus)
Konijn (Oryctolagus cuniculus domesticus)
Lama (Lama glama)
Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus)
Noordafrikaanse renmuis (Gerbillus garamantis)
Paard (Equus caballus)
Rund (Bos taurus)
Schaap (Ovis aries)
Varken (Sus scrofa)
Waterbuffel (Bubalus arnee bubalis)
Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)