Weggelopen hond bij de oppas

De afgelopen vakanties werd ik verschillende keren geconfronteerd met noodkreten van mensen die als oppas fungeerden voor honden van bekenden. De hond was weggelopen! In het ene geval na een flinke schrikreactie in een ander geval nadat de deur per ongeluk was blijven openstaan. Zulke dingen kunnen gebeuren maar zijn heel vervelend. Preventief kunnen er enkele maatregelen genomen worden.

Contactgegevens

Zorg dat een hond altijd een telefoonnummer aan zijn halsband draagt. Het liefst een 06 nummer, dan ben je niet aan huis gebonden en kun je ook zelf een zoekactie starten. Dit geldt natuurlijk ook voor eigen honden. Zelfs de meest gehoorzame honden kunnen bij paniek (denk ook aan vuurwerk) op de vlucht slaan. Een chip is natuurlijk sowieso heel belangrijk!

Naar huis

Woont de weggelopen logee bij je in de buurt, ga dan ook kijken bij zijn woonadres, bange honden vluchten daar vaak naar toe. Zorg dat je een goede beschrijving van de hond kunt geven eventueel met foto, dat bespoedigt het opsporen. Stichting AMIVEDI bemiddelt bij het zoeken naar een dier. Meld dus daar dat je een hond of kat kwijt bent. Niet alle mensen weten van het bestaan van deze stichting, dus doe ook aangifte bij politie, de dierenarts en het plaatselijke asiel. Zodra het dier teruggevonden is dien je alle benaderde instanties hiervan te berichten natuurlijk.

Voorkomen

  • Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat de halsband van een hond voldoende strak zit, zodat hij deze niet in paniek over het hoofd kan trekken. Een vinger ruimte tussen de nek van de hond en de riem is voldoende. Sommige mensen vinden een aangesloten halsband “zielig” maar het is de veiligheid van de hond.
  • Vraag de eigenaar van een oppashond altijd of hij het goed vindt dat de hond in een beschermde omgeving (strand of bos) los mag lopen. Zo niet, maak dan gebruik van een lange lijn zodat de hond nog wat bewegingsvrijheid heeft.
Flora van Dijk

Flora van Dijk

Deskundige HondenSpreekuur