Het verblijf

Muizen zijn energieke diertjes die veel ruimte nodig hebben. Muizen willen gangenstelsels graven, klimmen, rennen, foerageren, zich verstoppen, met elkaar slapen en zich kunnen terugtrekken. Daarom is het belangrijk dat het verblijf aan al deze behoeftes voldoet. Het verblijf dient minimaal 100 x 60 cm te zijn voor vier tot zes muizen. Voor elk dier extra dient er 20% meer oppervlakte bij te komen. Hiernaast moet de hoogte minimaal 60 cm zijn. Let wel op: dit zijn minimumafmetingen. Groter is altijd beter!

Veel muizenkooien die verkocht worden in de dierenwinkels zijn te klein, en de traliekooien voor andere knaagdieren hebben spijlen die te ver uit elkaar staan. De afstand tussen de spijlen moet namelijk kleiner dan zes millimeter zijn. Daarom kun je muizen het beste huisvesten in een terrarium of aquarium. Wel moeten hier soms een paar aanpassingen aan worden gemaakt. Zo ventileren terrariums en aquariums niet altijd goed. Daarom raden wij aan om de bovenkant te verwijderen en te vervangen door een deksel van fijnmazig gaas. Ook kun je er voor kiezen om zelf een verblijf te bouwen.

Inrichting van het verblijf

Aangezien muizen prooidieren zijn, is het belangrijk dat er voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Denk aan knaagdierhuisjes, vogelnestkastjes, wilgenbruggen, berkentunnels en kurktunnels. Doordat muizen graag samen slapen, dient er minstens één schuilplek aanwezig te zijn waar alle dieren tegelijkertijd in passen. Ook speelgoed vinden deze diertjes erg leuk. Denk aan klimtouwen, trapjes, lege doosjes, wc-rollen en een looprad. Zorg er bij het looprad wel voor dat de dieren met een rechte rug erin kunnen lopen. Tevens is het belangrijk om erop te letten dat de dieren niet klem kunnen komen te zitten achter het rad en dat het rad niet van giftig en scherp materiaal is gemaakt. Verder is het belangrijk om een gesloten looprad te kiezen, zodat de staart en pootjes niet vast kunnen komen te zitten.

Om de muizen geestelijk actief te houden en frustratie en verveling te voorkomen, raden we aan om de inrichting van het verblijf regelmatig te veranderen. Voeg regelmatig nieuwe voorwerpen toe, verplaats ze of haal eens een voorwerp weg. Hiernaast is het een goed idee om het voedsel rond te strooien in het verblijf, zodat de dieren hun natuurlijke foerageergedrag kunnen vertonen.

Bodembedekking

Doordat muizen graag tunnels graven, is het verstandig om een graafbare bodembedekking aan te bieden, die ook urine absorbeerd. Bied minimaal een laag van 15 cm aan. Bodembedekking op basis van katoen, papier, hennep of maïs is geschikt. Gebruik liever geen zaagsel, omdat dit te stoffig is voor muizen, waardoor de dieren last kunnen krijgen van hun luchtwegen. Op deze laag kun je eventueel nog een dunne laag hooi, hennepvezel of gehakseld stro leggen.

In de schuilhuisjes kun je ook wat nestmateriaal aanbieden. Denk aan onbedrukt en ongeparfumeerd toiletpapier, zacht hooi en bodembedekking van papier of katoen.

Let op: gebruik geen speciale watten, bedjes of katoenwatten! De dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken.

Het verblijf verschonen

Het is belangrijk dat je het muizenverblijf minimaal één keer per week schoonmaakt. Het schoonmaken kun je het beste niet te grondig doen. Via de urine verspreiden muizen namelijk hun geur. Als het verblijf te vaak en te goed wordt schoongemaakt, dan zullen de dieren alleen maar meer gaan urineren. Haal bij het schoonmaken eigenlijk alleen de plekken met urine en uitwerspelen weg. Zorg er wel voor dat je dagelijks de etensresten weghaald.

De beste plek voor het verblijf

Het is belangrijk dat muizen op kamertemperatuur worden gehouden en dat het verblijf niet in de tocht staat. Ook mag het verblijf niet direct in de zon of naast een verwarming staan. Voor muizen wordt het dan al snel te warm. Verder is het belangrijk dat de diertjes niet naast een apparaat worden gehouden die veel geluid maakt. Muizen kunnen namelijk erg goed horen en te veel of te hard geluid kan stress veroorzaken.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?