inenten huisdieren niet verplicht
17 juni 2019
> Nieuws

Vaccinatiegraad onder huisdieren daalt

UTRECHT – Het aantal inentingen bij huisdieren neemt de afgelopen jaren af. Dat concludeert Herman Egberink, hoogleraar infectieziekten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Egberink: “We zien ook ziektes bij honden terugkomen die we lang niet gezien hebben in Nederland.”

Inenten is niet verplicht

Het inenten van huisdieren is in Nederland niet verplicht. Wel is er een aantal inentingen dat wordt aangeraden om jaarlijks of driejaarlijks toe te dienen. Daar sturen dierenartsen herinneringen voor. De vaccinatiegraad in Nederland is namelijk al vrij laag: zo’n zestig procent van de honden wordt voldoende ingeënt, tegenover twintig tot vijfentwintig procent van de katten.

Angst voor vaccinaties

Joyce Hofman is dierenarts in Amsterdam en ziet het steeds vaker dat mensen niet komen opdagen, of met verhalen komen waarom ze geen vaccin willen: “Steeds meer mensen zijn bang, omdat ze op Facebook lezen dat vaccins gevaarlijk kunnen zijn. Dat vind ik verontrustend.”

Titeren

Niet alleen huisdiereigenaren komen via Facebook of internet aan deze informatie. Hofman en Egberink horen ook vaak verhalen van fokkers die hun pups alleen meegeven aan mensen die beloven bepaalde vaccins niet toe te laten dienen, of verplichten om te ‘titeren’. Bij titeren wordt naar de bloedwaardes gekeken en kan bepaald worden of er genoeg antistoffen zijn voor bepaalde ziektes. Pas als er niet genoeg zijn, hoef je dan een nieuwe inenting te halen. Op die manier kan het dus dat je minder hoeft in te enten. Volgens Egberink is er op titeren niets tegen, als het goed gebeurt. Maar: honden moeten ook al wel als puppy’s volgens het normale schema zijn gevaccineerd. Het probleem is daarnaast dat er niet voor alle aangeraden inentingen getiterd kan worden. Het zogenaamde L4-vaccin moet jaarlijks worden toegediend en kan niet gecontroleerd worden door een titerbepaling.

Informatie bij dierenarts

Juist omtrent het L4-vaccin bestaat veel angst onder huisdiereigenaren, merkt Egberink. Dit komt volgens hem omdat er in Engelse media in 2016 bericht werd over honderden honden die overleden zouden zijn na toedienen van dit vaccin. Deze berichtgeving is pertinent onjuist gebleken, maar je ziet dat de informatie nog steeds opduikt in Facebookgroepen. Met die verhalen komen mensen aan bij dierenartsenpraktijken als die van Joyce Hofman. “Wat ik vooral verontrustend vind is de angst en misinformatie op internetfora, maar ik merk ook dat mensen in het park horen dat vaccineren heel gevaarlijk is, dat er bijwerkingen zijn. Zelfs dat veel honden doodgaan door vaccinatie. Dat heb ik nog nooit gezien en we vaccineren hier een heleboel dieren. Ik denk dat het verstandig is eerst bij de dierenarts informatie in te winnen en niet bij een Facebookgroep, de dierenwinkel of in het park.”

Bron: NOS