Het gedrag van honden begrijpen
Het gedrag van honden echt begrijpen, is essentieel voor een goede omgang en opvoeding. Uit het gedrag van de hond kun je veel afleiden. Bijvoorbeeld zijn gemoedstoestand of wat hij wil, of hij leerbaar is of iets niet begrijpt. Een goede kennis van hondengedrag helpt om problemen te voorkomen. Honden zijn van nature sociale dieren en gedijen het beste in een groep. Binnen de groep heerst met name saamhorigheid en respect voor elkaar. Daar waar men vroeger nog dacht dat er binnen een groep een hiërarchie gebaseerd op rang-lage en rang-hoge dieren heerste, weten we inmiddels dat dit anders ligt. Binnen een groep heerst weliswaar een soort van rangorde maar deze rangorde wisselt continu en is afhankelijk van de context waarin de groep zich bevindt. De ‘baas’ zijn over een hond om problemen te voorkomen is dan ook een achterhaalde theorie.
Leer meer over lichaamstaal!
Honden communiceren met hun lichaamstaal. Wil je weten wat een hond jou probeert te vertellen?
Test jouw kennis over lichaamstaal!
Heb je de brochure over hondentaal goed doorgelezen? Dan is het nu tijd voor de lichaamstaal quiz!
Het sociale gedrag van de hond
Van nature heeft een hond sociaal contact met soortgenoten nodig. In Nederland leeft echter 90% van de honden zonder soortgenoten. Om dat te compenseren moeten het baasje en de gezinsleden een hond veel aandacht geven. Houd dus absoluut rekening met sociaal gedrag van de hond en de behoeftes van het dier op dit gebied. Dit is erg belangrijk voor het welzijn van het dier. Verveling speelt een grote rol in het gedrag van de hond. Het kan de oorzaak zijn van problemen zoals een blaffende hond, janken en huilen (om aandacht te vragen), het stukmaken van huisraad, niet eten en drinken als de baas er niet is, overmatig kwijlen, overgeven, zichzelf verwonden, onzindelijkheid en apathie.
Een hond opvoeden begint dus bij rekening houden met deze aspecten en zorgen voor een goede basis. Een hond opvoeden of een puppy opvoeden kan met een goede hondencursus of puppycursus. Zo kun je onwenselijk hondengedrag tegengaan en bijvoorbeeld blaffen afleren.
De hond alleen thuis laten
Honden worden vaak langdurig alleen thuis gelaten. De hond alleen thuis laten betekent een onnatuurlijke situatie voor het dier. Het gebrek aan gezelschap kan stress veroorzaken: ze worden voor hun gevoel verlaten door de roedel. Hierdoor kunnen zij zich diep ongelukkig gaan voelen.
Honden kunnen ook te weinig aandacht krijgen als het baasje wel veel thuis is maar het dier verder merendeels negeert. Om dat te voorkomen moet er veel interactie met de gezinsleden plaatsvinden, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen. Ook zijn er allerlei positieve manieren om honden te trainen in het alleen zijn. Aandacht is echter de beste methode om probleemgedrag te voorkomen en tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van de hond. Hondengedrag naar soortgenoten toe kan alleen beperkt uitgeoefend worden tijdens het uitlaten.
Hond en kind
Kinderen raken vaker verzeild in een conflictsituatie met honden dan volwassenen. Dit komt omdat kinderen abrupt kunnen reageren op gedrag van een hond of zelfs de hond straffen voor iets wat de hond niet begrijpt. Om conflicten te voorkomen zijn omgangsregels nodig en wederzijds begrip en respect. Dit leren wij kinderen van 4 t/m 8 jaar met een echte hond in de klas, bij het Sophia SnuffelCollege.
Verhouding hond en mens
Is er dan geen dominantie-verhouding tussen honden of tussen hond en mens? Kort gezegd: soms wel en soms niet. De rangorde die er soms wel is, wordt bepaald door de rang-laagste dieren. In tegenstelling tot wat ethologen en kynologen vroeger dachten, zijn het dus juist de lagere dieren die een groepslid ‘bevorderen’ tot rang-hoogste. Dit doen ze bijvoorbeeld door loyaal en onderdanig te zijn, door ruzie te vermijden en vooral door te zorgen dat er rust en samenwerking blijft bestaan in de groep. Strijd voeren en plekken afdwingen leidt tot gevechten en juist die gevechten maken een groep zwak. Bij wilde honden en ook wolven is inmiddels bekend dat ze juist die zwakte door onrust in de groep willen voorkomen. Op een natuurlijke wijze ontstaan er in een groep dan ook ‘regels’ om conflicten te voorkomen.
Leiderschap
De term dominantie wordt nog veel gebruikt om aan te geven dat men de baas moet zijn over een dier zoals ook de huishond. Een hond die opspringt of gromt of anderzijds ongewenst gedrag toont, wordt nog vaak dominant genoemd. Echter wordt deze term onterecht gebruikt. Dominant zijn betekent dat men in alle situaties de baas wil spelen en privileges afdwingt. Honden doen dit van nature dus niet, afdwingen leidt tot conflicten en verweer. Wat honden wel vaak doen is gedrag tonen, bijvoorbeeld op de bank gaan liggen of tegen je aanspringen, omdat ze nooit geleerd hebben dat je dat niet wil. Ze zijn meestal onbedoeld voor het gedrag beloond en zullen het blijven tonen. Ze plots gaan straffen voor dergelijk gedrag leidt tot onbegrip en kan in het ergste geval leiden tot een conflict. De hond begrijpt simpelweg niet waarom de mens boos wordt en gaat zich verdedigen.
Persoonlijk antwoord op jouw vraag
Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!