Wat eet een konijn

Een konijn moet altijd beschikken over vers hooi. Hooi is zeer belangrijk voor het gebit. Door de kauwbewegingen slijten hun tanden en kiezen. Daarnaast houdt het continue eten van hooi de darmen goed in beweging. Dat is van levensbelang: wanneer de darmen stil komen te liggen, kan het konijn binnen twaalf uur (!) komen te overlijden. Denk je dat hier sprake van kan zijn? Ga dan direct naar de dierenarts! Let er verder op dat het hooi niet stoffig is, dan bevat het namelijk veel schimmels.

Naast het verse hooi hebben konijnen kwalitatief goed krachtvoer nodig. Je kunt deze kopen in de vorm van gemengde granen of in pellets (samengeperste korrels of staafjes). Om te voorkomen dat je konijn alleen eet wat hij lekker vindt en zo dus niet alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft, kun je het beste pellets aanbieden.

Naast de droge korrels en het hooi geef je je konijnen ook verse groenten zoals paprika (rijpe vrucht, niet de plant). Als je een nieuwe groente introduceert, bouw je dit altijd op. Op die manier voorkom je problemen met de darmen (levensgevaarlijk voor konijnen!). Let op: geef nooit gasvormende groenten zoals ui, prei, koolsoorten (behalve bloemkool) en spruitjes. Ook peulvruchten zoals groene erwten, bruine bonen, kapucijners zijn ongeschikt.

Vacht- en nagelverzorging

Een konijn heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig: een gezond konijn zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. In de rui kan het soms wel wenselijk zijn om de vacht lichtjes te kammen.

Langharige konijnen

Extra uitdagend is de verzorging van langharige konijnen. Deze dieren zijn gefokt op een onnatuurlijke vacht die heel veel verzorging nodig heeft. Bovendien hindert een lange vacht de konijnen in hun functioneren. De vacht kan gaan klitten en er kan vuil in blijven hangen. De Sophia-Vereeniging raadt dan ook af om langharige konijnen aan te schaffen. Heb je een langharig konijn? Zorg dan dat je voldoende informatie inwint over de juiste vachtverzorging.

langharig konijn verzorgen

Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken) bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Gebit

Let er goed op of het gebit in orde is. Soms hebben konijnen te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen. Hiermee moet je met spoed naar de dierenarts, want als een konijn tijdelijk slecht eet kunnen de darmen al stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk.

konijn iets voor mij

Vaccineren

Er zijn een drie besmettelijke, dodelijke ziektes waar geen goede genezing voor is. Het is daarom raadzaam om je konijn tegen deze ziektes te laten inenten. Het gaat daarbij om Myxomatose, VHD1 (ook wel VHS of RHD genoemd) en VHD2. Ook voor konijnen die nooit buiten komen wordt vaccinatie aangeraden. Zij kunnen alsnog besmet raken via bijvoorbeeld het voer, insecten, maar ook via jou. Vaccineren doe je eenmaal per jaar, vanaf een leeftijd van vijf weken. De dierenarts kan het konijn dan meteen even nakijken en eventueel de nagels knippen. Vaccineren kost ongeveer € 45,- per konijn per keer.

Madenziekte

De madenziekte (myiasis) is een gevaar dat op de loer ligt bij warm weer. In de periode van mei tot september zoeken groene vliegen graag vieze konijnenkontjes of -wondjes op om daar hun eitjes in te leggen. De maden vinden in korte tijd een weg naar binnen en zullen in het konijn de meest vreselijke verwondingen aanrichten, vaak met de dood tot gevolg. Is een konijn besmet, dan is het van levensbelang snel te handelen: zet het dier meteen in een emmer met lauw water en houd het vast totdat alle maden zijn verdronken en naar buiten komen. Alleen wassen helpt niet, omdat de maden te diep zitten.
Een konijn met madenziekte moet na behandeling een tijd binnen verblijven in een ruimte waar geen vliegen kunnen komen.

Ga naar de dierenarts voor controle, houd de mogelijke wondjes goed schoon en gebruik eventueel een antibioticakuur. Wie deze pijnlijke aandoening wil voorkomen, controleert zijn konijnen dagelijks op plakpoep en kleine wondjes. Ook kun je de konijnen inspuiten met een anti-madenspray. De vliegen leggen dan nog steeds eitjes, maar deze komen niet uit. Herhaal dit zoals op de verpakking staat.

Twijfel? Dierenarts!

Houd het gedrag van je konijn altijd goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder? Is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van konijnen. Konijnen zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Konijnen in de zomer en winter

In de winter en zomer wijkt de verzorging van konijnen af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat een konijn het in huis ook koud kan hebben? Lees alles over de verzorging van konijnen in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze konijnendeskundige Veronica Janssen? Stel jouw vraag dan gratis via ons KonijnenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Veronica Janssen KonijnenSpreekuur

Weten wat wij doen om konijnen een beter leven te geven?