Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Op een mooie avond in mei ligt een hond in Hoensbroek in de auto te wachten op zijn baasje. Het is 19:00 uur en buiten ongeveer 25 graden als buurtbewoners de politie bellen. De hond vergaat van de hitte. Hoe lang zit hij al in die auto? Bij een buitentemperatuur van 25 graden is het binnen tien minuten dik 30 graden in een auto. Na een half uur stijgt het kwik tot boven de 40 graden… Een hond kan daar niet tegen. Zijn bloed wordt dik als stroop, hij kan zijn hitte niet kwijt. De auto blijkt niet op slot, de hond is er slecht aan toe. Buurtbewoners doen wat ze kunnen. Het dier wordt gekoeld met natte doeken. De politie arriveert. Alle hulp is te laat, de grote zwarte bouvier overlijdt ter plekke.
Dit drama is geen incident en dat maakt me boos. Gelukkig ben ik niet de enige die zich druk maakt over zo’n zinloze dood. In Rijswijk ontstond afgelopen zomer een particulier initiatief, een petitie die werd opgezet door een hondencoach en een lokale politicus. Op dinsdag 7 november werden er ruim 50.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Allemaal handtekeningen van mensen die pleiten voor een wettelijke straf op het achterlaten van een hond in een hete auto en het in beslag nemen van de hond.
Dat er iets moet gebeuren mag duidelijk zijn. Ieder jaar verschijnen er nieuwsberichten over honden die – vaak te laat – uit een hete auto worden gehaald. Vorig jaar was het een hond op de parkeerplaats van de Efteling, waar notabene een hondenkennel is waar je dier kan verblijven terwijl jij in de Droomvlucht zit. Ook bij dierentuin Wildlands in Emmen kwam de hulp voor een hond te laat. Er zijn blijkbaar nog steeds veel hondeneigenaren die geen idee hebben dat je dier in de auto achterlaten echt levensgevaarlijk voor de hond kan zijn.
Het initiatief uit Rijswijk is een maatschappelijk signaal. Het liefst zou ik zien dat dergelijke incidenten überhaupt voorkomen worden door goede voorlichting. Daartoe werd in juli al een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren, maar preventieve maatregelen laten vooralsnog op zich wachten.
Alle dierenbeschermingsorganisaties, dierenvrienden en ook politie, proberen ieder jaar weer zoveel mogelijk mensen voor te lichten over de gevaren van een hete auto. Maar het is niet genoeg. Het is tijd dat de overheid in actie komt. Ik denk dan aan grootschalige voorlichting, bijvoorbeeld door middel van een reclamecampagne of door samenwerkingen aan te gaan met supermarkten, winkelcentra, pretparken, dierenartsen en politiebureaus.
Samen moet het toch lukken om nog meer dieren te behoeden voor deze compleet onnodige en afschuwelijk dood?
Communicatiemedewerker