Vissen, iets voor mij?

Wil jij weten of vissen bij jou passen? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan zijn vissen misschien wel iets voor jou.

  • Ik heb veel geduld. Een aquarium of vijver goed neerzetten en de waterkwaliteit optimaliseren kost tijd.
  • Ik ben bereid om dagelijks voor de dieren te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik kijk naar de verschillende soorten vissen en maak een keuze uit soorten die goed bij elkaar passen, ook al zijn dat misschien niet allemaal mijn favoriete soorten.
  • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts/specialist ook benaderen bij twijfels over de gezondheid van mijn vissen.

Let op: koop nooit een vissen omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Hun interesse neemt vaak snel af. Uiteindelijk ben jij degene die verantwoordelijk is voor de dieren. Kies daarom alleen voor vissen als je ze zelf graag wilt.

vissen guppy

Wat kosten vissen?

De kosten van vissen lopen enorm uiteen. Hetzelfde geldt voor aquaria en vijvers. Een simpel koudwater aquarium met een paar goudvissen heb je vanaf ongeveer € 150,-, terwijl je voor een zoutwateraquarium met bijzondere vissen zo duizenden euro’s betaalt. Ook de kosten voor een vijver lopen ver uiteen. Daarnaast zijn er kosten die terugkeren, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van voer, planten en het onderhoud aan de waterpomp. Zorg ervoor dat je financieel altijd in staat bent om bijvoorbeeld een kapot filter te kunnen vervangen en de rekening voor medicijnen tegen ziekten te betalen. Besef je ook dat een aquarium veel stroom verbruikt.

Welke vissen zijn geschikt?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je een aquarium of vijver opstart, is het belangrijk om een plan te maken voor de invulling. Vissen zijn er in alle soorten en maten, met allerlei verschillende behoeftes. Er zijn opvallende verschillen (zoet/zout water of koud/warm water) maar ook subtielere verschillen. Zo gedijen sommige vissen het beste in een omgeving met veel planten en geven anderen de voorkeur aan open ruimtes. Vissen met lange vinnen worden soms aangevreten door bepaalde roofvissen. Je hebt vissen die zich aan de oppervlakte van het water begeven, vissen die in het midden leven en de bodemvissen. Hoe je je aquarium in gaat richten en welke soorten je bij elkaar gaat plaatsen hangt dan ook samen. Gewoon naar de dierenwinkel gaan en de vissen uitkiezen die jij er het leukste uit vindt zien kan niet.

Ga je voor het eerste vissen toevoegen aan je aquarium of vijver? Zorg dan altijd dat de waterkwaliteit in orde is. Er moet een goede balans tussen bacteriën en mineralen in het water tot stand komen en planten hebben tijd nodig om aan te slaan. Zorg dat de eventuele verlichting op vaste tijden aanstaat (ongeveer 12 uur per dag), dat het filter werkt en dat het water de juiste temperatuur houdt. Meet de waterkwaliteit met speciaal beschikbare test-strips. Pas als het water in orde is kun je vissen toevoegen. Begin met een klein aantal sterke visjes. Gaat dit goed? Dan kun je het aantal (soorten) langzaam opbouwen.

Waar kan ik vissen kopen?

Je hebt besloten dat je vissen wilt kopen. Maar waar haal je ze dan vandaan? Wij raden aan om naar een betrouwbare kweker of een gespecialiseerde dierenwinkel te gaan. Kijk daar altijd goed naar de situatie. Ziet het er netjes en verzorgd uit? Zijn de vissen in goede conditie? Weten de medewerkers waar ze mee bezig zijn?

Vissen kopen bij particulieren die bijvoorbeeld stoppen met hun aquarium of vijver kan ook. Let er daarbij altijd goed op wat de omstandigheden zijn. Zeker als je de vissen toe gaat voegen aan andere vissen, moet je zeker weten dat ze niet ziek zijn.

Waar let ik op bij de aanschaf?

Er zijn een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden voordat je de vissen daadwerkelijk aanschaft. Kijk of de dieren actief zijn en helder van kleur. Ze moeten een gezonde uitstraling hebben en geen ingevallen buik, beschadigde vinnen en tekenen van ziektes. Ook de andere vissen in het aquarium moeten er goed uitzien. Want ook al kies jij voor een gezond uitziende vis, deze kan als nog besmet zijn met het een of ander en voor grote problemen zorgen.

vissen verzorging
Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de vissen in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit het buitenland. Wij raden het af om zomaar vissen te kopen in de dierenwinkel of tuincentrum. Vaak zijn de dieren op afschuwelijke wijze gekweekt en verkeren de dieren in slechte gezondheid. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kweker benoemen waar de vissen vandaan komen? Koop in die winkel dan geen vissen. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Vissen vervoeren

Je hebt je vissen uitgekozen en goed gekeken of het een verantwoorde aanschaf is. Nu moeten de diertjes nog mee naar huis. Zorg dat je de vissen per soort apart in een reiszakje vervoert. Sommige vissoorten reageren namelijk op de spannende situatie door wild te zwemmen of gif af te scheiden. Met alle gevolgen voor de andere vissen van dien. Het zakje moet uiteraard schoon zijn en gevuld met water van de goede temperatuur (liefst het water waar ze uitkomen). De zakjes pak je vervolgens in in een laagje papier (kranten) ter isolatie. En nu ga je zo snel mogelijk naar huis.

Vissen introduceren

goudvis kweken
  1. In de ideale situatie houd je de nieuwe vissen eerst even twee weken in een aparte bak in quarantaine. Je weet dan zeker dat de dieren niet ziek zijn en de andere vissen kunnen besmetten. Na die twee weken (of als je geen quarantaine-bak hebt meteen na aankoop) ga je de vissen introduceren in het aquarium of de vijver.
  2. De vis zit in het zakje of een bakje welke je een kwartier lang op het water van het aquarium/de vijver laat drijven. Op die manier zorg je dat de watertemperatuur zich aanpast aan de nieuwe omgeving.
  3. Na dit kwartier voeg je water uit het aquarium/de vijver toe aan het zakje/bakje. De verhouding moet ongeveer 50-50 zijn. De vissen kunnen geleidelijk wennen aan de eventueel andere watersamenstelling.
  4. Na weer een kwartier laat je de vissen rustig in het aquarium. Houd ze voorlopig nog goed in de gaten om zeker te zijn dat ze niet ziek zijn en dat er niet gevochten wordt met andere vissen.

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?